Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap



18 december 2009
Betreft Lijst van vragen "Banenkans voor bèta's niet groot" Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van de Kamerleden Jan Jacob van Dijk (CDA) en Jack Biskop (CDA) van uw Kamer inzake "Banenkans voor bèta's niet groot". De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2009Z22952. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
dr. Ronald H.A. Plasterk

a
Pagina 1 van 4




Datum Antwoorden op de schriftelijke vragen van de Kamerleden Jan Jacob van Dijk (CDA) en Jack Biskop (CDA) van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Onze referentieHO&S/178178 aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ingezonden d.d. 30 november 2009 kenmerk 2009Z22952).

1 Vraag: Kent u de artikelen "Banenkans voor bèta niet groot" en "Kies exact" blijkt niet alles"?
1)
Antwoord: Ja.

2 Vraag: In hoeverre heeft u zicht op de banenkans van hoog en laagopgeleide bèta's? Antwoord: Er zijn verschillende onderzoeken, waarvan een aantal uitgevoerd door het ROA, die zicht bieden op de banenkans van hoog en laagopgeleide bèta/technici. Het meest recente onderzoek is "De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2014" van het ROA. Het ROA verwacht grote tekorten op middelbaar en lager opleidingsniveau in technische en industrieberoepen. Genoemd worden bijvoorbeeld laboratoriumassistenten, laboranten, bouwvakkers en aannemers. Voor het hogere opleidingssegment worden tekorten verwacht aan technisch analisten, natuurwetenschappers, elektronische ontwerpers, werktuigbouwkundigen en bedrijfshoofden in deze sector. Uit het ROA rapport kan in het algemeen het volgende worden geconcludeerd: o De arbeidsperspectieven voor wetenschappelijk afgestudeerde bèta/technici zijn minder gunstig ten opzichte van afgestudeerde hbo technici; o De arbeidsperspectieven voor hbotechnici zijn redelijk; o Er worden (grote) tekorten verwacht als het gaat om laagopgeleide en mbotechnici.
Overigens kennen technici op alle niveaus het laagste of op één na laagste werkloosheidspercentage.

3 Vraag: Kunt u de Kamer uitleggen hoe het kan dat met name bèta's uit het wetenschappelijk onderwijs hierdoor getroffen worden?
Antwoord: Er zijn twee redenen te noemen waarom de arbeidsperspectieven van wetenschappelijk afgestudeerde bèta/technici door het ROA als matig worden beschouwd: o Door de economische crisis zijn de vooruitzichten in alle sectoren, behalve het onderwijs en zorg waar al jaren sprake is van tekorten, minder gunstig. Ook voor bèta/technici, die werkzaam zijn in sectoren die hard getroffen worden, zijn de gevolgen van de economische crisis zichtbaar. o Het aantal bèta/technici in het wetenschappelijk onderwijs is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Met name in het natuurwetenschappelijk onderwijs zijn forse groeipercentages in de in en uitstroom gerealiseerd. In 2008 is de uitstroom in bèta technische opleidingen met 31% toegenomen t.o.v. 2000. Zonder deze extra uitstroom van afgestudeerden zou er waarschijnlijk sprake zijn van tekorten. Het Deltaplan Bèta Techniek heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Pagina 1 van 4




Datum

Het ROA geeft overigens aan dat tot 2014 tekorten te verwachten zijn aan o.a. Onze referentieHO&S/178178 natuurwetenschappers en 1egraadsdocenten techniek/exacte vakken.

4 Vraag: Wat is uw mening over de opinie dat de vele geïnvesteerde miljoenen van de overheid in het onderwijs en werk om techniek aantrekkelijker te maken niet hebben geholpen?
Antwoord: Ik ben het hier niet mee eens en deze opinie wordt ook niet gestaafd door de cijfers. De extra investeringen zijn over het geheel genomen juist effectief gebleken. Het aantal bèta/technici is de afgelopen jaren fors toegenomen. De uitstroomdoelstelling van 15% meer bèta/technisch afgestudeerden is in het wetenschappelijk onderwijs al ruimschoots behaald. Deze uitstroom is het afgelopen jaar met maar liefst 31% toegenomen t.o.v. 2000. In het hbo blijven de resultaten achter; aanvankelijk daalde de instroom in de technische opleidingen zelfs, maar dat is de laatste jaren gewijzigd naar stijging van de instroom. Verder is de keuze voor de exacte profielen in het voortgezet onderwijs duidelijk gestegen. In het voorjaar 2010 ontvangt u een voortgangsrapportage waarin de resultaten die de afgelopen jaren zijn behaald zijn opgenomen. De arbeidsmarkt is voor de bèta/technici redelijk in balans mede dankzij de inspanningen van de afgelopen jaren. Er zijn de afgelopen jaren veel meer afgestudeerden in bèta techniek de arbeidsmarkt opgekomen.
Om de behaalde resultaten te verduurzamen is ook de komende jaren politieke en beleidsmatige aandacht nodig.

5 Vraag: Bent u van plan uw beleid te wijzigen nu uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt is gebleken dat deze investeringen beter gebruikt kunnen worden om het werken in onderwijs of zorg aantrekkelijker te maken? Zo nee, waarom niet? Antwoord: Nee, ik ben niet van plan mijn beleid met betrekking tot bèta/techniek aan te passen. Het kabinet heeft zoals bekend besloten het Deltaplan bèta/techniek door te zetten, maar wel in een afgeslankte vorm.

6 Vraag: Deelt u de mening van het Platform BètaTechniek dat technici makkelijker psycholoog kunnen worden dan andersom? Zo nee, deelt u de mening dat dit een verkeerde uitgangspunt is van een door de overheid gesubsidieerde organisatie? Antwoord: Ik heb van het Platform Bèta Techniek begrepen dat het Platform naar aanleiding van de publicatie niet bevraagd is en dat het hier geen citaat betreft. Door het Platform Bèta Techniek wordt in publicaties aangegeven dat met name hoogopgeleide bèta/technici veel keuzes in carrièremogelijkheden en dus ook relatief veel variëteit in baanmogelijkheden hebben. Uit het SEO Loopbaanonderzoek blijkt dat met name bij hoogopgeleide bèta/technici ongeveer 50% buiten de bèta/techniek sector werkt. Bèta/technici vinden relatief vaak een baan in andere sectoren. De belangrijkste conclusie die het Platform Bèta Techniek op grond daarvan trekt is dat een bètaopleiding brede keuzemogelijkheden geeft. Pagina 2 van 4




Datum

HO&S/178178

1) BN/De Stem, 24 november 2009: "Banenkans voor bèta niet groot" en "Kies exact' blijkt niet alles".

Pagina 3 van 4