WeerOnline: "KNMI moet zich beperken tot het weer"

21/12/2009 14:40

Weeronline B.V.

Staatssecretaris Huizinga presenteert nieuwe aanpak voor weeralarm

"KNMI moet zich beperken tot het weer"

Zeist, 21 december 2009 - Vandaag heeft staatsecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat een nieuwe systematiek gepresenteerd voor het uitgeven van een weeralarm. De grootste verandering is dat een Weeralarm op regionaal niveau zal worden afgegeven, waardoor lokale weersoverlast geen impact hoeft te hebben op het hele land. In de vernieuwde systematiek blijft het KNMI nog wel degene die het besluit neemt tot het uitgeven van een Weeralarm, waardoor er in de praktijk helaas weinig zal veranderen. "Het KNMI zou de Nederlandse samenleving alleen moeten waarschuwen voor extreem weer," stelt Erik Brink van WeerOnline.

De afgelopen dagen werd met alle sneeuw maar weer eens duidelijk hoe bepalend het is dat het KNMI tijdig een weeralarm afgeeft. Donderdag kwam Nederland tot stilstand door de sneeuwval, maar was er geen weeralarm afgegeven door het KNMI. Afgelopen zondag gaf het KNMI juist wel een weeralarm, maar toen was de meeste sneeuw al gevallen. In het rapport van het KNMI 'Een vernieuwd weeralarm' hanteert het KNMI een vernieuwde systematiek bij het uitgeven van een weeralarm.

In de vernieuwde systematiek blijft het KNMI echter degene die het besluit neemt tot het uitgeven van een Weeralarm. Dus zowel de weerkundige als de impact analyse. Daarmee verandert dus uiteindelijk ook weer niet zoveel als het vernieuwde plan doet vermoeden. Het is daarom ook maar zeer de vraag of de voorgenomen wijzigingen in de praktijk zullen leiden tot minder valse alarmen.

MeteoVista (WeerOnline) is van mening dat met name de impact van het weer op de samenleving geen taak voor het KNMI is maar door andere partijen zou moeten worden uitgevoerd die hier meer ervaring mee hebben. 'WeerOnline vindt dat de staatssecretaris zou moeten bekijken welke partij daar het meest voor geschikt is', aldus Erik Brink. 'Burgers moeten zelf een afweging maken wat het weer voor hen betekent'. Erik Brink is altijd nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van dit rapport en is lid van het overleg V?.

Over MeteoVista en weeronline.nl

MeteoVista is één van de grootste weerbedrijven van Nederland en bedient zowel consumenten als zakelijke klanten over de hele wereld. De weerkamer van MeteoVista wordt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bemand. In Nederland is MeteoVista marktleider op het gebied van gladheidbestrijding, het leveren van infographics aan kranten, televisie en radio en het leveren van weerdata aan o.a. internetportals.

Daarnaast heeft MeteoVista een website www.weeronline.nl die maandelijks door meer dan 1,5 miljoen Nederlanders wordt bezocht voor hun dagelijkse weerinformatie. Buiten Nederland is MeteoVista in 14 Europese landen actief.





http://weeronline.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (