NVLF



---

21 december 2009
Vereniging

NVLF reageert op LESA ondervoeding

Logopedist moet rol hebben bij de behandeling van ondervoeding.

De NVLF heeft een reactie gegeven op de concept-LESA ondervoeding die nu gereed is. De vereniging benadrukt dat de logopedist ook een rol krijgt in de LESA ondervoeding. Ondervoeding wordt vaak veroorzaakt door problemen met eten, drinken en slikken.

Op grond van artikel 13 van het Besluit 24 oktober 1997 (Besluit diëtist, ergotherapeut, logopedist, mondhygiëniste, oefentherapeut, orthodontist en podotherapeut), behoort het onderzoek of de vermogens tot veilig en efficiënt eten, drinken en slikken bij de patiënt aanwezig zijn en het behandelen van patiënten met stoornissen in adequaat eten, drinken en slikken, tot de specifieke deskundigheidsgebied van de logopedist.

De Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak (LESA) Ondervoeding is opgesteld door een werkgroep van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). De verenigingen beogen met deze LESA betere zorg te bereiken voor volwassen patiënten met (risico op) ondervoeding in de eerste lijn door een nauwere samenwerking tussen huisartsen, verpleegkundigen en diëtisten.

Voor de gehele reactie van de NVLF, zie de bijlage.