Gemeente Achtkarspelen


Strooiers Achtkarspelen druk in de weer

Afgelopen week is er door de sneeuwploegen en zoutstrooiers van de gemeente dag en nacht hard gewerkt om de wegen begaanbaar te houden. De werkzaamheden concentreren zich voornamelijk op de doorgaande routes. Deze routes ontsluiten de dorpen naar de wegen van de provincie en het rijk waardoor de bereikbaarheid van Achtkarspelen zo veel als mogelijk gewaarborgd blijft. Bovendien zorgen deze hoofdroutes dat de dorpen bereikbaar blijven voor de hulpdiensten en het openbaar vervoer.

De de extreme sneeuwval van de afgelopen dagen wordt er extra materieel ingehuurd om de sneeuw en gladheid te lijf te gaan. Wanneer het weer het enigszins toelaat wordt er ook in de woonbuurten geprobeerd de gladheid te bestrijden.
Maar u kunt ons ook een handje helpen bij het bestrijden van de gladheid in uw buurt. Daarom willen wij u vragen om vóór uw woning, winkel of bedrijf zoveel mogelijk de sneeuw te ruimen, zodat een begaanbaar voetpad van een meter breed beschikbaar komt. Dan hoeven voetgangers niet op de weg te lopen en dat is veiliger.

Hierbij een aantal tips om gladheid te lijf te gaan:
* Bij sneeuw eerst vegen/schuiven en daarna zout of zand strooien

* Veeg of schuif de sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft

* Houd bij het vegen de straatkolken vrij van sneeuw, zo kan bij invallende dooi het smeltwater wegstromen
* Denk aan het milieu en gebruik niet meer zout dan nodig is.

Let op:
Gladheid blijft verraderlijk, ook op de doorgaande hoofdroutes. Pas uw rijgedrag aan bij de omstandigheden. Vertrek wat eerder, pas uw snelheid aan en bewaar meer afstand tot uw voorganger.

Mocht u nog vragen hebben over de gladheidbestrijding dan kunt u contact opnemen met de afdeling Beheer 0511-548168.