NVLF



---

21 december 2009
In de media

Logopedie Hanzehogeschool Groningen krijgt bijzondere kwaliteit en kenmerk

Accreditatie-organisatie lovend over voortrekkersrol.

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft een bijzondere kwaliteit toegekend aan de hbo-bacheloropleiding Logopedie van de Hanzehogeschool Groningen. Daarnaast is aan de opleiding het bijzondere kenmerk "wederzijdse doorstroming hbo-wo" toegekend.

De opleiding Logopedie, onderdeel van de Academie voor Gezondheidsstudies van de Hanzehogeschool Groningen, komt voort uit de opleiding voor spraak- en stemheelkundigen en kreeg in 1980 de status van vierjarige hbo-opleiding. Vanaf 2000 is de opleiding bezig met het ontwikkelen van een competentie gericht curriculum. Dit curriculum is landelijk gebruikt, zodat feitelijk het competentieprofiel van de opleiding Groningen is uitgegroeid tot het landelijke opleidingscompetentieprofiel. Daarna is het Nederlandse competentieprofiel als basis gebruikt voor het Europese opleidingsprofiel.
De NVAO is van oordeel dat de opleiding van de Hanzehogeschool Groningen zich onderscheidt van de andere opleidingen in de voortrekkersrol die zij al jaren vervult en waardeert dit facet daarom met het oordeel excellent.

Groningen is de enige studiestad in Nederland die voor de opleiding Logopedie een verkorte route heeft van bachelor naar master. Als bachelorstudent kun je al een aantal onderdelen volgen bij de opleiding Algemene Taalwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Hierdoor kun je vervolgens in één jaar tijd je master Speech and Language Pathology bij de Rijksuniversiteit Groningen halen.

Ongeveer 45% van de afgestudeerde logopedisten vestigt zich na afloop van de studie zelfstandig. Vijfentwintig procent van de logopedisten werkt in het speciaal onderwijs (SBO/VSO) en in het ziekenhuis, het verpleeghuis en in gespecialiseerde ziekenhuizen zijn nog eens elk 10% van de logopedisten werkzaam. Er studeren op dit moment ongeveer 400 studenten aan de Groningse opleiding Logopedie.