Ministerie van Defensie

`Boekensteun' voor militairen in Afghanistan

21 december 2009, 15.45 uur

Bij de boekpresentatie waren naast De Vries aanwezig: vlnr. de zoon en tevens naamgenoot van Peter Tazelaar, de auteur Victor Laurentius en onderzoeker Soon Otto. Foto: ministerie van Defensie

Zo'n 2000 exemplaren van De grote Tazelaar. Ridder & Rebel zijn onderweg naar Afghanistan. De boeken over oorlogsheld Peter Tazelaar zijn bedoeld als morele ondersteuning voor de uitgezonden Nederlandse militairen in Afghanistan. Staatssecretaris Jack de Vries nam vanmiddag alvast het eerste exemplaar van de speciale Afghanistan editie in ontvangst.

De biografie over de oorlogsjaren van Peter Tazelaar is eerder dit jaar uitgegeven door Stichting Peter Tazelaar. Het boek vertelt in 224 pagina's het verhaal van Tazelaar in de Tweede Wereldoorlog als verzetsheld, Engelandvaarder, spion, commando, brandweerman, adjudant van koningin Wilhelmina en later drager van de Militaire Willems-Orde.

Voorwoord Marco Kroon

De Afghanistan editie bevat een voorwoord van de in 2009 tot Ridder Militaire Willems-Orde geslagen kapitein Marco Kroon, die Tazelaar een van zijn helden noemt. "Dat er nu een speciale editie is voor onze troepen in Afghanistan juich ik van harte toe", schrijft hij. "Zij verdienen alle waardering, mentale ondersteuning en begrip."

`Vergeten helden'

De speciale Afghanistan editie, met voorwoord van kapitein Marco Kroon, wordt als kerstgeschenk aangeboden namens de Stichting Peter Tazelaar. Foto: ministerie van Defensie

Vanuit dezelfde gedachte is de stichting aan de slag gegaan om het boek als kerstgeschenk uit te reiken aan de uitgezonden militairen in Afghanistan. Auteur Victor Laurentius: "Tazelaar wordt wel de vergeten held genoemd. Net als de militairen nu in Afghanistan, heeft hij onder soms extreme omstandigheden zijn nek uitgestoken." De Vries sloot zich daar vanmiddag bij aan: "Het boek heeft een onmiskenbare link met de hedendaagse missies. Jonge mensen die keuzes maken, uit idealisme en kameraadschap, of omdat ze uitdaging en avontuur zoeken. Namens de Nederlandse militairen dank ik jullie voor dit initiatief. Het is een blijk van waardering voor, en verbondenheid met onze troepen; een extra steun tijdens de komende feestdagen."

De boeken ((ISBN 978-90-813-9721-6) komen naar verwachting rond de feestdagen aan bij de uitgezonden militairen in Afghanistan.