Ministerie van Financiën

Fiscale nieuwsflits 21 december 2009

Nieuwsbericht | 21-12-2009 | Dividendbelasting, Vennootschapsbelasting, Inkomstenbelasting

Deze fiscale nieuwsflits heeft twee berichten over vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting.

Vpb/ IB/ Div bel: kwalificatie buitenlandse samenwerkingsverbanden

Dit besluit is een actualisering van het besluit van 18 december 2004, nr. CPP2004/2730 (wijziging moeder-dochterrichtlijn en kwalificatie rechtsvormen). Verder zijn enkele nieuwe beleidsstandpunten opgenomen.

De kwalificatievragen zijn deels geherformuleerd en nader toegelicht. Daarbij is de weging van de vragen veranderd. Hierdoor is de mogelijkheid ontstaan dat buitenlandse samenwerkingsvormen, afhankelijk van de wijze van inrichting, verschillend worden beoordeeld. Ook is de lijst met getoetste buitenlandse samenwerkingsverbanden geactualiseerd, die thans wordt opgenomen op de site van de Belastingdienst. Deze lijst heeft een indicatief karakter gekregen.

In genoemd besluit uit 2004 staan kaders waarbinnen wordt getoetst of een buitenlands samenwerkingsverband dan wel een buitenlandse rechtsvorm voor de Nederlandse belastingheffing als een transparant of als een zelfstandig lichaam moet worden aangemerkt. Dit besluit vervangt voornoemd besluit. Naar aanleiding van de ervaringen met het besluit van 18 december 2004, is besloten tot aanpassing. Met het aangepaste toetsingskader wordt beoogd in te spelen op de wensen van de praktijk. Ook wordt thans de mogelijkheid opengehouden dat een individuele beoordeling afwijkt van de tot dan toe beoordeelde gevallen. De geactualiseerde lijst van gekwalificeerde samenwerkingsverbanden is omwille van de flexibiliteit via de site van de Belastingdienst te raadplegen.
o In onderdeel 2 wordt de reikwijdte van het besluit aangegeven. o In onderdeel 3 is aangegeven op welke wijze de buitenlandse samenwerkingsverbanden en buitenlandse rechtsvormen worden getoetst (toetsingskader).
o In onderdeel 4 staat tot welke fiscale gevolgen de kwalificatie leidt.
o Onderdeel 5 geeft de verhouding met de moeder-dochterrichtlijn aan. o In onderdeel 6 wordt ingegaan op de positie van verenigingen op coöperatieve grondslag en vergelijkbare rechtsvormen. o De wijze waarop deze zekerheid kan worden verkregen en de wijze waarop wordt omgegaan met eerder gekwalificeerde buitenlandse samenwerkingsverbanden komen aan de orde in onderdeel 7. o De overgangsregeling staat in onderdeel 8.
Dit besluit is van toepassing op de Wet Vpb, de Wet IB 2001 en de Wet Div bel.

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (2009, 19749). Het werkt terug tot en met 11 december 2009; de dagtekening van het besluit.

Besluit van 11 december 2009, CPP2009/519M, Wet IB 2001 1 en Vpb 1969 2, 3, 13 en 17 en Div bel 1965 1

IB/Vpb: vaststelling marktrente

Dit besluit vervangt het besluit van 16 december 2008, nr. CPP2008/2696M. De bijlage bij het besluit is aangevuld met de gegevens inzake de marktrente voor het jaar 2009. Overigens zijn geen inhoudelijke wijzigingen opgenomen.

Dit besluit beoogt een praktisch handvat te geven voor het bepalen van de te hanteren rekenrente bij het berekenen van de contante waarde van renteloze verplichtingen. Met renteloze verplichtingen worden bedoeld verplichtingen waarin tariefafspraken geen rol spelen, bijvoorbeeld omdat in het verleden geen koopsom of premies zijn ontvangen.

Volgens de jurisprudentie moeten langlopende renteloze verplichtingen worden gewaardeerd met inachtneming van de op de balansdatum geldende marktrente voor langlopende leningen. Gelet op de vele in de praktijk voorkomende voorwaarden waaronder leningen worden aangegaan en de vele uiteenlopende looptijden, bestaat "de" marktrente voor (al of niet langlopende) leningen echter niet. Daarom wordt goedgekeurd dat de in de bijlage van het besluit in de kolom "marktrente" opgenomen percentages worden gebruikt voor alle situaties waarin aan het einde van een boekjaar de contante waarde van renteloze verplichtingen moet worden bepaald.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van de Staatscourant waarin het, met bijlagen, wordt geplaatst (2009, 19728) en werkt terug tot en met 11 december 2009; de dagtekening van dit besluit.

Besluit van 11 december 2009, CPP2009/2348M, Wet IB 2001 3.25 en Vpb 1969 8

Meer informatie


* Vennootschapsbelasting. Dividendbelasting. Inkomstenbelasting. Kwalificatie buitenlandse samenwerkingsverbanden Besluit / beleidsregel | 10-12-2009 | Dividendbelasting, Vennootschapsbelasting, Inkomstenbelasting

* Inkomstenbelasting. Vennootschapsbelasting. Vaststelling marktrente
Besluit / beleidsregel | 10-12-2009 | Vennootschapsbelasting, Inkomstenbelasting