SVB introduceert Raad van Inspiratie voor Burgerpolis

21/12/2009 15:04

Sociale Verzekeringsbank

Stevige impuls voor realisatie modern sociaal contract Burgerpolis

SVB introduceert Raad van Inspiratie voor Burgerpolis

Amstelveen, 21 december 2009 - Een speciale Raad van Inspiratie is in het leven geroepen om een krachtige impuls te geven aan de realisatie van de Burgerpolis. De Burgerpolis als modern sociaal contract tussen overheid en burger moet voorzien in de behoefte aan transparantie en gerichte informatie bij de burger. De Sociale Verzekeringsbank maakte vandaag de samenstelling van de Raad bekend.

De Raad van Inspiratie bestaat uit invloedrijke personen uit de wetenschap, maatschappelijke organisaties en openbaar bestuur. Arriën Kruyt, wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Amersfoort: "De complexiteit van sociale regelingen neemt alleen maar toe, terwijl de roep om duidelijkheid en gerichte, persoonsgebonden informatie bij de burger steeds groter wordt. Ook gemeenten hebben hier last van. Het antwoord hierop is de Burgerpolis. Het is een gedachtegoed dat inmiddels op een brede steun kan rekenen. De Raad van Inspiratie zal dit gedachtegoed verder uitdragen en de realisatie ervan stimuleren. Als wethouder Sociale Zaken werk ik hier graag aan mee."

Akte van zekerheid

Vijf jaar geleden is het concept van de Burgerpolis voor het eerst door de SVB gelanceerd. Het is is een informatiecentrum, kwaliteitshandvest, statusoverzicht, verbindingsorgaan en bindend contract in één. Erry Stoové, voorzitter Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank: "De Burgerpolis betekent voor burgers een akte van zekerheid. Als deze polis is gerealiseerd, dan zijn burgers in staat hun persoonlijke socialezekerheidspositie te overzien op elk gewenst moment. Door heldere informatie weet iedereen wat de overheid voor hen regelt en wat de eigen verantwoordelijkheid is." Nieuwe ontwikkelingen, zoals 'Overheid heeft antwoord', MijnOverheid.nl en het Pensioenregister vanaf 2011, sluiten aan op de Burgerpolisgedachte.

Samenstelling

De Raad van Inspiratie zal de komende jaren de realisatie van de Burgerpolis stimuleren. Zij bewaakt het gedachtegoed van de Burgerpolis en zal dit verder uitdragen. De Raad van Inspiratie bestaat uit:

Roel Bekker, secretaris-generaal Vernieuwing Rijksdienst

Elly Bogerman, directeur stichting ICTU

Hannah Bovenkerk, organisatie-adviseur, interim-manager en gastdocent TiasNimbas Business School

Alex Brenninkmeijer, Nationale Ombudsman

Johan Hakkenberg, algemeen directeur Rijksdienst voor het Wegverkeer

Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten

Arriën Kruyt, wethouder Sociale Zaken en Werkgelegenheid gemeente Amersfoort

Joop Linthorst, voorzitter Raad van Bestuur Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen

René Paas, voorzitter Vereniging van directeuren van overheidsorganen voor sociale arbeid (Divosa)

Ralph Pans, voorzitter Directieraad Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Felix Rottenberg, bestuurder, raadgever en programma-maker

Chris Sigaloff, vicevoorzitter Kennisland

Jan de Vuijst, organisatie-adviseur en hoogleraar Informatiewetenschap aan de Universiteit van Tilburg





http://www.burgerpolis.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,