Senternovem

21-12-2009 | Europese aanbesteding Veldtesten van Warmtetechnieken in de Woningbouw

Vooraankondiging

Het kabinet wil van Nederland één van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken. In 'Schoon en Zuinig' is aangekondigd dat de overheid meer zal inzetten op de stimulering van duurzame warmte. Dit is door EZ uitgewerkt in het werkprogramma 'Warmte op Stoom'. Met dit werkprogramma wil het kabinet de omslag naar een duurzame warmte- en koudehuishouding versnellen. Het programma biedt een overzicht en verdere uitwerking van de activiteiten met betrekking tot warmte en koude uit 'Schoon en Zuinig', het 'Energierapport' en de 'Innovatieagenda Energie'.

Binnen 'Warmte op Stoom' heeft het kabinet enkele ambities voor 2020 geformuleerd. Deze ambities vragen om grootschalige toepassing van technologieën als warmte-koude opslag, warmtepompen, zonneboilersystemen, geothermie, allerlei vormen van WKK (warmtekrachtkoppeling) en restwarmtebenutting. Waar mogelijk wordt dat pakket aangevuld met warmte uit afvalverbranding, groen gas of groene elektriciteit.

In het werkprogramma 'Warmte op Stoom' worden tevens drie typen stimuleringsmaatregelen genoemd:

* kennis ontwikkelen en delen;

* samenwerking bevorderen;

* marktcondities voor verduurzaming verbeteren.

In het kader van de eerste stimuleringsmaatregel, het ontwikkelen en delen van kennis, is het Nationaal Expertisecentrum Warmte (NEW) ingericht. Voor het NEW is het verkrijgen van kennis over de energetische prestaties van warmtetechnieken onder praktijkomstandigheden van groot belang. Om deze reden is besloten om door middel van het project "Warmtetechnieken in de praktijk" hierover meer inzicht te verkrijgen.

Voor het verkrijgen van kennis over de energetische prestaties van warmtetechnieken onder praktijkomstandigheden zal een programma van veldtesten worden ingericht worden. Deze veldtesten richten zich op warmtetechnieken in de woningbouw zoals HR cv-ketels, zonneboilers, micro-wkk's, warmtepompboilers en balansventilatie-units. SenterNovem is voornemens voor de uitvoering van deze Veldtesten in het eerste kwartaal van 2010 offertes te vragen door middel van een Europese Aanbesteding. Om ervoor te zorgen dat de resultaten van deze Veldtesten zo betrouwbaar mogelijk zijn, zal deze aanbesteding niet worden opengesteld voor partijen die een commercieel belang hebben in de productie van warmtetechnieken in de woningbouw.

In opdracht van SenterNovem is een monitoringsprotocol ontwikkeld op basis waarvan de veldtesten dienen te worden ingericht. Dit protocol geeft een overzicht van de te meten energiestromen, de kwaliteit van meetapparatuur en de wijze van dataverwerking. Voorafgaand aan de Europese Aanbesteding wil SenterNovem inzicht verkrijgen in de potentiële inschrijvers. Indien u geïnteresseerd bent, kunt u het onderstaand antwoordformulier invullen en onder vermelding van "Veldtesten" sturen naar het NEW. Op het formulier kunt u tevens aangeven of u een versie van het monitoringsprotocol wilt ontvangen. Dit protocol zal dan vanaf week 2 (2010) aan u ter beschikking worden gesteld.

Downloads

Antwoordformulier
Warmte op Stoom
Schoon en Zuinig
Energierapport
Wijzigingsdatum | 21-12-2009