Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Persbericht: Patiënten beter af dankzij nieuw concept `tijdelijke zorg'

Amsterdam, maandag 21 december 2009

De zorginstellingen het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), Zorggroep Amsterdam-Oost (ZGAO) en Amsta ondertekenen morgen een samenwerkingsovereenkomst met als doel de doorstroom van patiënten uit het ziekenhuis naar verzorgings- en verpleeghuizen te verbeteren. Dit wordt onder andere bereikt door patiënten, die nog niet naar huis kunnen, zo snel mogelijk goede `tijdelijke zorg' te bieden. Dankzij deze samenwerking en het nieuwe concept ` tijdelijke zorg' is het aantal patiënten dat in het OLVG op passende vervolgzorg wacht, de afgelopen twee jaar sterk afgenomen.

Veel patiënten zien op tegen een overplaatsing naar een verpleeghuis en daarom is het concept `tijdelijke zorg' geïntroduceerd. Tijdelijke zorg wordt geboden door ZGAO en Amsta. In de fase van tijdelijke zorg krijgen patiënten tijd om te herstellen en zich voor te bereiden op de vervolgstap: terug naar huis met thuiszorg óf verhuizen naar een gewenste intramurale woonvoorziening met zorg. Tijdelijke zorg biedt twee grote voordelen. De patiënt krijgt de tijd om te herstellen, zonder het gevoel te hebben naar een verpleeghuis te zijn verhuisd. In veel gevallen kan de patiënt zelfs na herstel weer naar huis. Bovendien komen dankzij deze zorg sneller bedden vrij. Hierdoor neemt het aantal `verkeerde bed'-dagen (een bed dat bezet wordt door een patiënt die klaar is met de behandeling) in het OLVG drastisch af.

Patiënt wil het liefst naar huis
"Als zorginstellingen overleggen we wekelijks met elkaar. We hebben `regisseurs' aangesteld, die over de muren van hun eigen instelling kijken en de regie over doorplaatsingen voeren. Daarnaast hebben we duidelijke zorgprogramma's voor specifieke patiëntengroepen. Naar huis laten gaan staat bij ons voorop. We luisteren goed naar de wensen van de patiënt en de familie", aldus Rita Harmsen, projectleider Ontslagmanagement & Ketenzorg van het OLVG.

Partnerschap
De intentie is het aantal verkeerde bedden in het ziekenhuis tot nul te reduceren. "Samen gaan we verder in de ontwikkeling van ketenzorgprogramma's. Hierdoor kunnen we onze processen naadloos op elkaar aansluiten, zodat de kwaliteit van zorg over de gehele keten verbetert", aldus Rita Harmsen. "De betrokken verpleeghuizen zijn enthousiast om deze nieuwe tijdelijke zorg in hun huizen te organiseren, vanwege de verbeteringen voor de patiënt. Het is een uitdaging om patiënten óf terug naar huis, óf naar een woonplek te begeleiden die het beste past bij hun wensen en behoeften."

Minder `verkeerde bed'-dagen
De bovengenoemde zorginstellingen hebben hun processen beter in kaart gebracht en de benodigde hoeveelheid capaciteit voor de tijdelijke zorg nauwkeuriger berekend. In 2008 en 2009 werden de positieve resultaten van de samenwerking duidelijk zichtbaar. Tot medio 2009 nam het aantal `verkeerde bed'-dagen, in het OLVG af van 8500 naar circa 2500 oftewel van 8,4% naar 2 % van het totaal aantal verpleegdagen. Dit betekent een afname van ruim 70 procent. "En daar zijn we enorm trots op", aldus Rita Harmsen.

Alle ziekenhuizen in Nederland hebben te maken met `verkeerde bed'-problematiek. Uit onderzoek van Prismant - kennis- en expertisecentrum in de zorg - komt naar voren dat het percentage verkeerde beddagen (percentage op totale beddagen) varieert van één tot tien procent per ziekenhuis. Gemiddeld hebben Nederlandse ziekenhuizen te maken met 2,3 procent verkeerde beddagen (Bron: H.J. Borghans, november 2009).

De samenwerkende partners
Amstabiedt persoonlijke ondersteuning, wonen, zorg en welzijn aan ouderen en mensen met een verstandelijke beperking en andere Amsterdammers die om welke dan ook niet (meer) in staat zijn hun leven (geheel) op eigen kracht vorm te geven. Ook mensen met complexe ondersteuningsvragen zijn welkom bij Amsta.
Zorggroep Amsterdam-Oost profileert zich vooral op revalidatie na een ziekenhuisverblijf en biedt daarnaast intra- en extramurale zorg voor chronisch zieken/Aids cliënten en/of andere zorgvragers zodat zij hun leven zo goed mogelijk kunnen voortzetten.
Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) is het enige, grote algemene topklinische ziekenhuis in Amsterdam dat letterlijk en figuurlijk midden in het hectische hoofdstedelijke leven staat. Het OLVG koppelt topklinische patiëntenzorg aan een grote mate van gastvrijheid. Toonaangevend en vernieuwend zijn hierbij de sleutelwoorden.