Rijksvoorlichtingsdienst

Europa steunt VWS-beleid meisjesbesnijdenis

Eurocommissaris Kroes is bereid om staatssecretaris Bussemaker van VWS te helpen bij de Europese strijd tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV). Ze beloofde om het onderwerp bij haar collega en toekomstig vice president en Eurocommissaris Viviane Reding voor Justitie, Mensenrechten en Burgerschap onder de aandacht te brengen. Deze afspraak maakten zij eerder vandaag tijdens een kort informeel bezoek dat Bussemaker bracht aan Eurocommissaris Kroes in Brussel.

Aanleiding voor het bezoek was de verklaring 'Uniting Europe and Africa to fight Female Genital Mutilation', die zij op 25 november jl. uit handen van alle deelnemers aan de gelijknamige internationale conferentie in Den Haag in ontvangst nam. De verklaring roept onder andere toekomstige voorzitters van de Europese Unie, zoals bijvoorbeeld België in de tweede helft van 2010, op om VGV in hun voorzitterschapsprogramma op te nemen. Ook richt de verklaring zich tot de Europese Commissie om een Europese strategie te ontwikkelen.

Tijdens de conferentie in november bleken de verschillende manieren om VGV in Europa én Afrika te bestrijden. Europese agendering en uitwisseling van de verschillende aanpakken draagt bij aan een meer effectieve bestrijding van deze ernstige fysieke en onomkeerbare vorm van kindermishandeling.

Het Nederlandse beleid maakt uitdrukkelijk gebruik van de inzet van zelforganisaties en sleutelpersonen uit de risicolanden, zoals bijvoorbeeld Ethiopië en Somalië, om mensen uit de eigen gemeenschap te informeren over het verbod op en de risico's van VGV. Vanaf 1 januari 2011 treedt ook de wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in werking. Deze handleiding leert professionals uit de zorg, welzijn en het onderwijs (de dreiging van) huiselijk geweld en kindermishandeling, waartoe ook VGV behoort, te herkennen, te melden, te voorkomen en zo snel mogelijk te stoppen.


-0-0-0-




RVD Mediafeed