Politie Hollands Midden

Rijn- en Veenstreek - Stijging woninginbraken

Rijn- en Veenstreek, 21-12-2009 o De politie van de teams Alphen aan den Rijn, Leiderdorp en Alkemade zien de afgelopen maanden, september tot en met begin december, een stijging van het aantal woninginbraken. Bewoners worden gevraagd alert te zijn op verdachte situaties en de politie direct te bellen als personen zich verdacht ophouden in de buurt.

Tussen dinsdag 1 september en zondag 6 december werden er 65 inbraken en insluipingen gepleegd in het werkgebied van politieteam Leiderdorp. In Leiderdorp zijn er in die periode 27 inbraken/insluipingen gepleegd. In Zoeterwoude waren dat er 11, in Hazerswoude-Dorp 10, Hazerswoude-Rijndijk 7, Benthuizen 7 en in Koudekerk aan den Rijn 3. Opvallend is dat de inbraken overdag en in de avonduren plaatsvonden en voornamelijk in het weekend. In bijna alle gevallen werden ramen en deuren geforceerd c.q. opengebroken om binnen te komen en vooral aan de achterzijde van de woningen. De inbrekers namen hier sieraden, geld en laptops mee.

In dezelfde periode werd er 81 keer ingebroken en ingeslopen in woningen in Alphen aan den Rijn. 14 keer in de Sterrenbuurt, 10 in het centrum en 8 in de Componistenwijk. De woningen werden met name in de weekenden bezocht op zowel de dag, als de avond en de nacht. Ook hier werden er sieraden, geld en computers gestolen nadat deuren en ramen waren opengebroken of ingeslagen.

In de gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop vonden er 44 inbraken en insluipingen plaats. De meeste inbraken waren in Roelofarendsveen (6), Oude Ade (5) en Woubrugge (5) en in Nieuwkoop/Nieuwveen/Ter Aar/Zevenhoven in totaal 12. De inbraken vonden vooral overdag plaats op dinsdagen, donderdagen en vrijdagen. Er werden ook hier geld, sieraden en computers gestolen.

De politie adviseert de woning te beveiligen volgens het kwaliteitskeurmerk Veilig Wonen. Hoe u dit kunt doen is te lezen op: www.politiekeurmerk.nl.

1-1-2, daar pak je daders mee De politie vraagt bewoners bij verdachte situaties zoals personen die zich verdacht ophouden in brandgangen en steegjes, 1-1-2 te bellen. Ook hier geldt dat door te bellen bij heterdaad situaties, de kans wordt vergroot dat de daders worden gepakt. Kijk voor meer informatie op www.1-1-2heterdaad.nl