Rijksvoorlichtingsdienst

90 procent werknemers valt onder pensioenregeling

Negentig procent van de werknemers valt in 2007 onder een pensioenregeling; 10 procent van de werknemers bouwt dus geen aanvullend pensioen op bij de pensioenregeling van het bedrijf of de sector. In dat laatste geval moeten werknemers hun pensioen zelf regelen, bijvoorbeeld bij een verzekeraar. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat de komende jaren kijken of sociale partners er in slagen deze groep te verkleinen.

Dit blijkt uit de brief die minister Donner samen met een onderzoek van het CBS heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Werkgevers zijn niet verplicht om hun werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Sociale partners moeten hier afspraken over maken. Voor het overgrote deel van de werknemers is de pensioenopbouw echter wel geregeld.

Pensioenregelingen ontbreken vooral bij de kleinere bedrijven: 25 procent van de werknemers in bedrijven met minder dan 10 werknemer vallen niet onder een regeling. Verder gaat het vaker om werknemers die werkzaam zijn van de commerciële dienstverlening (19 procent heeft geen pensioenregeling). Ook hebben werknemers met een hoog inkomen (boven de 60.000 euro, 19 procent) vaker geen pensioenregeling.

Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid