Gemeente Zoetermeer

Geen inzameling van huishoudelijk afval (GFT) mogelijk

Vandaag wordt geen huishoudelijk afval (GFT) ingezameld. Ondergrondse containers worden zover mogelijk wel geleegd en grofvuil zo veel mogelijk ingezameld. Reden hiervoor is de gladheid en de sneeuwoverlast en de beperkte bereikbaarheid van de wegen. De gemeente Zoetermeer zet vanaf afgelopen vrijdag alle zeilen bij om de gladheid en sneeuwoverlast zo goed mogelijk tegen te gaan. Zij doet dit met alle dertien voertuigen.

De gemeente werkt volgens een aanpak. Wethouder Patrick van Domburg: 'De prioriteit is het veilig maken van de hoofdwegenstructuur. Dit is noodzakelijk voor de algemene bereikbaarheid en specifiek voor de hulpdiensten. Daarna volgen de ontsluitingswegen en ten slotte de binnenwegen. De gemeente richt zich vandaag op de hoofdwegen en de ontsluitingswegen. Ook wordt hard gewerkt om de zorgcentra in Zoetermeer zo goed mogelijk bereikbaar te krijgen. De komende dagen wordt er dag en nacht in ploegendiensten gewerkt, wanneer nodig ook tijdens de feestdagen, om Zoetermeer zo goed mogelijk sneeuw- en ijsvrij te krijgen.'

Er ligt nog veel sneeuw op de wegen. Dit komt omdat het kerstvakantie is, waardoor er minder verkeer is dat het zout verspreidt en in het wegdek rijdt. Ook is er veel sneeuw gevallen, namelijk 25 centimeter. In voorgaande jaren was dat tussen de twee en tien centimeter. Veel parkeerterreinen zijn ingesneeuwd en niet goed bereikbaar voor automobilisten. Hierdoor worden auto's langs de weg geparkeerd en kunnen de voertuigen van de gemeente er niet goed langs. Door de hevige sneeuwval zijn er ook veel hoge sneeuwrichels in Zoetermeer. Deze zorgen voor overlast, maar zijn heel moeilijk weg te halen. Langs de hoofdwegen worden deze sneeuwrichels desnoods met de hand weggehaald, om de wegen zo goed mogelijk begaanbaar te krijgen.

Op de hoofdfietspaden is gestrooid. Om deze paden goed begaanbaar te krijgen, moeten deze wegen ingereden worden. Omdat inwoners vaak de weg verkiezen boven het fietspad, worden deze wegen niet goed ingereden en zijn zij niet goed begaanbaar. De gemeente is de komende dagen druk bezig om ook hier de gladheid en de sneeuwoverlast tegen te gaan.

Vanmiddag wordt bekend gemaakt of het restafval morgen kan worden ingezameld. De gemeente doet hier in ieder geval haar uiterste voor. De GFT-containers worden tijdens de volgende reguliere ophaalronde weer opgehaald. Dat is over twee weken. Inwoners die toch een volle GFT-bak hebben, kunnen bellen met 14 079. De gemeente bekijkt dan of het GFT-afval toch opgehaald kan worden.

Actuele informatie is te bekijken op www.zoetermeer.nl/afval.

Inwoners kunnen ook zelf hun steentje bijdragen door de stoep voor het huis te vegen en te strooien met zout. Het strooizout kan bij de wijkposten opgehaald worden.