Greenpeace


Greenpeace actie in Kopenhagen

17 december 2009

Kopenhagen, Denemarken -- Op de voorlaatste avond van de klimaatbesprekingen in Kopenhagen slaagt Greenpeace erin haar oproep aan de wereldleiders tot op de rode loper bij het galadiner te laten zien. "Politician's Talk - Leaders Act" is de boodschap van Greenpeace. Greenpeace actievoerders sloten met auto's aan bij de stoet van regeringsleiders die op weg waren naar het diner in het Deense parlementsgebouw.

Deze tekst werd ook vanavond bij de ingang van het congresgebouw geprojecteerd in het Engels, Frans en Duits. Daarbij hangen 25 actievoerders met spandoeken in lantaarnpalen en andere hoge punten rondom het beveiligde complex. Ook op hun spandoeken is de oproep te lezen aan de staatshoofden om leiderschap te tonen in de onderhandelingen over het klimaatakkoord.

"De onderhandelaars zitten op een dood spoor," zegt Greenpeace directeur Liesbeth van Tongeren over de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen. "De staatshoofden hebben nog 24 uur de tijd om de impasse te doorbreken. De rijke landen moeten bereid zijn om veel meer te betalen voor de arme landen en bovendien zelf minder CO2 uit te stoten. Ze tonen niet het leiderschap dat nu zo nodig is. Dit gebrek aan daadkracht leidt tot immense klimaatproblemen."