Greenpeace

Rechter verbiedt bouw kolencentrale E-On, Greenpeace blij

18 december 2009

Amsterdam, Nederland -- De rechter heeft vandaag de bouwvergunning van E-On voor een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte van tafel geveegd. De Duitse energiereus E-On is al jaren bezig met de bouw van de omstreden kolencentrale. Greenpeace spande een rechtzaak aan tegen de bouwvergunning, omdat zo'n grote en vervuilende centrale in strijd is met het bestemmingsplan. Om de vergunning aan E.on te kunnen verlenen, had de Rotterdamse gemeenteraad toestemming moeten geven voor aanpassing van het bestemmingsplan.

Vorig jaar blokkeerde Greenpeace nog de bouwplaats van de kolencentrale met een massale actie. Ook verzamelde Greenpeace ruim 75.000 stemmen die E-On opriepen geen kolencentrale te bouwen, maar te kiezen voor schone energie.

"Dit is fantastisch nieuws voor het klimaat én voor Rotterdam", aldus Reinout Wissenburg, campagneleider klimaat van Greenpeace. "Eén kolencentrale stoot evenveel CO2 uit als 2 miljoen auto's, dat is een ramp voor het klimaat."

De uitspraak van de rechter is een bijna symbolische doorbraak op de laatste dag van de klimaatonderhandelingen. Terwijl de rechter hier een kolencentrale van tafel veegt, onderhandelen in Kopenhagen ruim 130 regeringsleiders over een nieuw klimaatakkoord. Dit nieuwe akkoord moet de uitstoot van CO2 drastisch terugbrengen. "De rechter heeft een voorzet gegeven, nu moet de gemeenteraad het afmaken", aldus Wissenburg. "De Rotterdamse klimaatambities worden een farce als dit broeikasgaskanon er toch mag komen. De plannen voor CO2 dumping, waar Rotterdam op rekent, zijn nog veel te onzeker."