Greenpeace

* Nederlandse Greenpeace-medewerker in Deense cel...

Kopenhagen lege huls

19 december 2009

Amsterdam, Nederland -- Het klimaatakkoord is volstrekt ontoereikend in de strijd tegen klimaatverandering. "Een inhoudsloos akkoord", aldus Greenpeace directeur Liesbeth van Tongeren, "er wordt veel gepraat maar niets gedaan terwijl klimaatverandering gewoon doorgaat. Ondertussen zijn de politici hard aan het werk om het akkoord te verkopen als een geweldig resultaat.

Regeringsleiders zijn niet verder gekomen dan een algemene verklaring over de ernst van klimaatverandering. Er zijn slechts vrijblijvende afspraken gemaakt over het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het akkoord is niet bindend en zit vol gaten. De ontwikkelingslanden wilden harde afspraken, maar de VS gooide roet in het eten. Het is nog onduidelijk of de EU besluit het akkoord te steunen, al is het sowiezo waarschijnlijk niet genoeg om het Europees reductiedoel op te schroeven naar 30%.

Vandaag waren ruim 130 regeringsleiders in Kopenhagen om mee te onderhandelen, maar ze hebben gefaald. "Volstrekt onvoldoende", aldus Van Tongeren, "nu al ondervinden miljoenen mensen de gevolgen van klimaatverandering door extreem weer en een stijgende zeespiegel." De noodkreet van eilandengroep Tuvalu vorige week wordt door de regeringsleiders niet gehoord. Voor deze eilanden is de stijging van de zeespiegel een acuut probleem.

Het klimaatprobleem moet hoe dan ook aangepakt worden. Met groene initiatieven kunnen burgers, bedrijven en steden en provincies laten zien hoe het ook kan. Ondertussen roept Greenpeace regeringsleiders op in januari in spoed bijeen te komen om klimaatverandering echt aan te pakken. Het is tijd voor nieuwe politiek, of zelfs nieuwe politici.