Greenpeace

Nederlandse Greenpeace-medewerker in Deense cel met de feestdagen

21 december 2009

Amsterdam, Nederland -- De Nederlandse Greenpeace-medewerker Joris Thijssen is afgelopen vrijdag in Kopenhagen gearresteerd en wordt tot tenminste 7 januari vastgehouden. Hij is in een restaurant gearresteerd, op verdenking van betrokkenheid bij de ludieke actie van Greenpeace op de rode loper bij de Deense koningin. Tijdens de actie op donderdag werden ook drie Greenpeace-actievoerders van niet-Nederlandse nationaliteit opgepakt.

Greenpeace voerde afgelopen weken verschillende malen actie om de regeringsleiders in Kopenhagen te overtuigen van het belang van een goed klimaatakkoord. "Het was een ludieke actie: twee mensen in galakostuum met`een spandoek. De Deense autoriteiten treden disproportioneel hard op", stelt Femke Bartels, hoofd campagnes van Greenpeace. "De regeringsleiders komen in Kopenhagen weg met een slap klimaatakkoord, maar onze mensen zitten voorlopig vast."

Het klimaatakkoord is volstrekt ontoereikend in de strijd tegen klimaatverandering. "Een inhoudsloos akkoord", stelde Greenpeace directeur Liesbeth van Tongeren zaterdag. "Er wordt veel gepraat maar niets gedaan terwijl klimaatverandering gewoon doorgaat.."

Greenpeace heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak. Ook heeft Greenpeace aan de ministers Cramer en Verhagen het verzoek gedaan om hun Deense collega's te vragen een hand over het hart te strijken en de actievoerders vóór de kerst vrij te laten.