Openbaar Ministerie

Gevangenisstraf voor doodsteken stiefzoon in Den Haag

21 december 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 33-jarige man uit Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor doodslag op zijn stiefzoon en poging zware mishandeling van zijn andere stiefzoon en vriendin. De verdachte stak in de nacht van 25 op 26 mei dit jaar met zo'n 12 messteken zijn 23-jarige stiefzoon dood en mishandelde zijn 17-jarige stiefzoon en zijn vriendin, de moeder van de twee jongens. De officier van justitie had 14 jaar gevangenisstraf geëist.

Volgens de officier van justitie is de verdachte een gevaar voor de maatschappij en moet hij daarom lang worden opgesloten. De man heeft verklaard dat hij die nacht in een waas handelde en dat hij zich niet meer kan herinneren dat hij alle steekwonden aanbracht. Hij weigert echter om door een psychiater te worden onderzocht waardoor er geen behandeling plaats kan vinden om de kans op herhaling te verminderen.

Het 23-jarige slachtoffer werd in de woning aan de Kritzingerstraat in Den Haag in zijn slaapkamer door de verdachte zo'n 12 keer met een mes gestoken. De moeder van de jongen en de 17-jarige broer van het slachtoffer lagen op dat moment te slapen en hebben niets gemerkt van wat er zich in de slaapkamer van het 23-jarige slachtoffer afspeelde. De 17-jarige broer schrok pas wakker toen de verdachte de slaapkamer van hem binnen ging en hem mishandelde terwijl hij nog in bed lag.

Nadat de verdachte zijn 23-jarige stiefzoon zwaargewond in diens slaapkamer achterliet, ging hij de kamer in van zijn andere stiefzoon. Hij sprong op de 17-jarige jongen, mishandelde hem en nam hem in de wurggreep. De 23-jarige stiefzoon wist zwaargewond de kamer van zijn jongere broer te bereiken waar hij aan zijn verwondingen overleed.

De moeder van de twee jongens werd wakker gemaakt door de verdachte met de mededeling dat er iets met haar oudste zoon was. Ze ging naar hem toe en zag hem zijn slaapkamer uitkomen en neervallen in de slaapkamer van haar jongste zoon. Vervolgens zag ze hoe haar vriend op het bed van haar jongste zoon sprong en hem in de wurggreep hield.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte moeder en zoon voor het leven getraumatiseerd. In plaats van dat zij hulp konden halen voor de 23-jarige zoon, moesten zij beiden vechten voor hun leven.
De 17-jarige wist uiteindelijk de woning te ontvluchten en belde 112. De verdachte ging er vandoor met een door hem gestolen auto. Hij meldde zich twee dagen later op een politiebureau in Amsterdam. Waar hij werd aangehouden.

De verdachte heeft na zijn aanhouding steeds verschillende verklaringen afgelegd over de aanleiding voor de dodelijke steekpartij. Zo verklaarde hij wisselend dat er een woordenwisseling met zijn stiefzoon plaatsvond en dat het zijn stiefzoon was die hem met een mes aanviel waarna er een worsteling plaatsvond. Maar volgens de officier van justitie zijn er geen sporen van een worsteling aangetroffen.