Radboud Universiteit Nijmegen


Oudejaarsloterij maakt mensen gelukkig â tot het januari is

Datum bericht: 21 december 2009

Zaag je mensen door over geld of seks en vraag je ze vervolgens hoe gelukkig ze zijn, dan zijn zij gemiddeld minder gelukkig dan mensen die je niet eerst hun aandacht op geld of seks laat richten. Maar als je mensen vragen stelt over de oudejaarsloterij en vervolgens vraagt hoe gelukkig ze zijn, dan voelen zij zich gemiddeld 4 procent gelukkiger dan mensen die niet eerst naar de oudejaarsloterij gevraagd worden. Bij mensen die een lot hebben gekocht of dat van plan zijn, is het geluksgevoel zelfs 17 procent hoger.

Echter: herhaal je de test in januari, dan is het geluksgevoel na vragen over de oudejaarsloterij gemiddeld 20 procent lager vergeleken met mensen die daar niet eerst over ondervraagd worden. Kortom: de oudejaarsloterij maakt mensen gelukkig â tot de trekking.

Economen van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzochten hoe mensen reageren op de oudejaarsloterij. Niet bijster rationeel, is de conclusie. âZe denken alleen aan de winstmogelijkheden, niet aan de kans daarop en klampen zich vast aan sprankjes hoop. Het is helemaal niet moeilijk om daar misbruik van te makenâ, aldus Esther-Mirjam Sent, hoogleraar Economische theorie en economisch beleid.