NEN


ICE in mobiele telefoon zetten

maandag 21 december 2009, 12:07

In geval van nood 112 bellen kan levens redden, maar het is zeker zo handig een telefoonnummer op te slaan in uw mobiele telefoon wie kan worden gebeld als uzelf wat overkomt.

Hiervoor is de internationaal erkende afkorting ICE (In Case of Emergency) te gebruiken in uw contactenlijst om aan te geven wie gebeld moet worden in geval van nood. Medewerkers van ambulancediensten maken steeds vaker mee dat een patiënt wel een mobieltje bij zich heeft, maar dat ze de hele mobiele telefoon moeten doorspitten om het telefoonnummer te vinden van een ouder of partner. Dit kan worden gedaan door meerdere ICE-nummers in de mobiele telefoon op te nemen, zodat er altijd wel iemand te bereiken is in geval van nood. Bij meerdere contacten is het wel zo duidelijk om ICE1, ICE2, ICE3, etc., te gebruiken.

Juist opslaan
Oproepen om ICE-nummers zijn in het verleden al gedaan, maar hadden nog onvoldoende effect. Een van de problemen voor de implementatie van deze oproep is het feit dat bijna alle mobiele telefoons niet met dubbele contacten om kunnen gaan. Wanneer bijvoorbeeld uw huisnummer zowel onder de naam 'Thuis' als onder de naam 'ICE1' is opgeslagen zal uw telefoon waarschijnlijk geen naam verbinden aan dit nummer als u wordt gebeld. In plaats van 'Thuis belt', staat er dan '+31xx1234567 belt'.

Leesteken
Een ander probleem, wanneer u 'ICE1' voor de naam van uw contact voor noodgevallen zet, is dat u uw contacten niet terugvindt waar u deze zou verwachten - bij de eerste letter van zijn of haar naam - maar bij de I. Om dit te omzeilen adviseren telecomproviders voor uw ICE-contacten een extra leesteken te zetten, waardoor uw contact aan de top van uw contactenlijst komt te staan. Bij sommige telefoons is een spatie genoeg, maar bij een aantal telefoons werkt dit niet. Een dollarteken ($) werkt wel, maar vermindert wel de leesbaarheid van de ICE-afkorting en is dus af te raden.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Arbomail (Publicatie)