NEN


Roadies en technici willen niet eerder stoppen

maandag 21 december 2009, 12:35

Sinds het kabinet de knoop heeft doorgehakt, weet iedereen die in 1960 of later is geboren dat het doorwerken tot het 67e levensjaar wordt. Tenzij je 'zwaar werk' verricht.

Welke beroepen zwaar zijn moet de komende tien jaar duidelijk worden. Hoe zit dat in de muziekwereld? Moeten roadies na dertig jaar achter de telefoon gaan zitten? Willen geluidstechnici vervangend werk verrichten? Over de definitie van zwaar werk lopen ook in het werkveld de meningen uiteen. "Geluidsmensen, roadies en het hele contingent stagehands, ze moeten allemaal tegen kisten duwen", verduidelijkt Erik Mans, 49 jaar en facilitair manager bij een popzaal. "Huistechnici hebben het niet zo zwaar, zij kunnen hun werk vermoedelijk wel doen tot hun 67ste. Mensen werkzaam bij een verhuurbedrijf van geluidsapparatuur, die elke dag moeten opbouwen, dat is zwaar. Tenten, podia en lichtinstallaties opbouwen op Lowlands, dát is zwaar werk."

Festivalseizoen
Zwaar werk is de zogenoemde 'Hartmannen' op het lijf geschreven. Ze worden bij vrijwel elk festival of groot concert van Mojo, van Lowlands tot U2 in de ArenA, met tientallen ingehuurd om te bouwen en te sjouwen. De naam komt van Hartman BV, waarvoor Luc van Ess in Groningen als productiemedewerker nu zo'n acht jaar werkt. "Ik sta morgen weer zelf met de kisten in de klauwen. Voor de een is het zwaar werk, voor de ander minder." Het zomerfestivalseizoen typeert Van Ess wel als 'fysiek'. "Maar als het seizoen eenmaal van start gaat, komen de spieren weer los. Het zijn meer de lange dagen waar je last van hebt. Dagen van twaalf tot veertien uur zijn geen uitzondering." Ook Allert Aalders, werkzaam als (freelance) geluidstechnicus vindt de lange werktijden belastender dan het werk. Hij beoordeelt zijn werk als zwaarder dan gemiddeld. "Maar mensen die in de bouw werken, hebben het veel zwaarder dan ik. Bovendien is mijn baan de beste ter wereld." Bron:3voor12
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 2739:1995 nl (Norm)