Diergaarde Blijdorp


---

Bezoekersaantallen Blijdorp blijven stabiel
21-12-2009
Diergaarde Blijdorp hoopt het jaar 2009 af te kunnen sluiten met circa 1,6 miljoen bezoekers, vergelijkbaar met vorig jaar. Ondanks de recessie hebben de bezoekers het dierentuinbezoek dus zeker niet laten afweten!

Opmerkelijke gebeurtenissen in 2009 waren een directeurswisseling, de opening van een nieuw Afrikaans savannegebied voor o.a. giraffen en hyena's, de bloei van de Victoria amazonica, de geboortes van o.a. een giraffe, olifant, gorilla, Komodovaranen, een Aziatisch leeuwenwelpje en het grootbrengen van maar liefst veertien tokotoekans. Ingrijpend was de operatieve verwijdering van het dode jong uit de baarmoeder van olifant Irma. Zij maakt het op dit moment gelukkig prima.

Voor 2010 staan drie grote projecten op het programma: uitbreiding van het savannegebied met een verblijf voor servals en colobusapen, de opening van een ruime gierenvolière en de voltooiing van de restauratie van de monumentale entreepartij. Ook op dierengebied zijn er interessante ontwikkelingen te verwachten. Als alles goed gaat, kunnen er binnenkort ijsbeertjes en tijgertjes geboren worden en in de maand augustus is olifant Bangka uitgerekend.

Bijdorp kan dus tevreden terugblikken op 2009, maar toch moet de Diergaarde ook op 'de kleintjes' letten. In 2009 is aangekondigd dat Blijdorp de komende jaren gekort gaat worden op de gemeentelijke subsidie. Voorgesteld is: 300.000 euro voor 2010 en 1 miljoen voor 2011. Daartegenover staat dat het gemeentebestuur heeft toegezegd Blijdorp te zullen ondersteunen bij de uitvoering van haar energieplan (windmolen en warmtekrachtcentrales), zodat er op termijn minder energielasten voor de Diergaarde zijn. In constructief overleg met het gemeentebestuur zal de komende periode duidelijk gaan worden hoe die ondersteuning zal worden ingevuld.

De forse subsidiekorting, in combinatie met de recessie en de ingrijpende investeringen van de afgelopen jaren, noodzaken Blijdorp veel aandacht te besteden aan efficiency en kostenbeheersing.