Diergaarde Blijdorp


---

De kerstboom ontrafeld..
21-12-2009
Op verschillende plekken in Blijdorp zie je nu kerstbomen staan. De Latijnse naam van deze uit Europa afkomstige naaldboom is Picea abies. Deze plant die centraal staat tijdens ons Kerstfeest is een overblijfsel van Germaans gebruik. Met het christendom heeft de kerstboom inhoudelijk niets te maken...

Rond 21 december, de kortste dag van het jaar, vierden de Germanen feest ter ere van het lengen van de dagen en de terugkeer van de zomer. Zij hingen dan vruchten in de takken van de kerstboom als offer en als vruchtbaarheidssymbool. Later zijn de vruchten vervangen door kerstballen....

Het christendom heeft lang geleden dit heidense gebruik ingepast in de christelijke feesten. Dat bleek een stuk gemakkelijker te zijn dan het uitroeien ervan.

De Picea abies doet niet alleen dienst als kerstboom maar ze levert ook het vurenhout. Vroeger werd ook "Sparrebier" gemaakt van het vocht van de naalden, dat werd vermengd met hop, gist, gember en suiker of stroop. Op lange zeereizen dronk de bemanning het "Sparrebier" als middel tegen scheurbuik.

De kerstbomen in Blijdorp worden na de kerst gebruikt als verrijkingsmateriaal voor de dieren. Dus kom ook in januari maar eens kijken hoe de boompjes op de hoorns gaan.