Dark & Light Blind Care ondersteunt vuurwerkcampagne oogartsen

21/12/2009 17:17

Dark & Light Blind Care

Vorige week verscheen een persbericht van de Nederlandse oogartsen (NOG), waarin werd gepleit voor een verbod op consumentenvuurwerk. Stichting Dark & Light Blind Care heeft besloten om zich bij dit initiatief aan te sluiten.

Directeur Ton ten Hove vindt dit een logische keuze: "Het is ons dagelijkse werk om te voorkomen dat mensen in Azië en Afrika blind raken. Ik kan het daarom niet aanzien dat vuurwerk in Nederland zoveel onnodig oogletsel veroorzaakt. Tijdens de vorige jaarwisseling zijn er hier maar liefst 99 ogen onherstelbaar beschadigd geraakt. Het lijkt mij beter dat vuurwerk voortaan alleen nog door professionals wordt afgestoken."

Verbod haalbaar?

Op de vraag of een verbod op consumentenvuurwerk haalbaar is, reageert Ten Hove terughoudend: "Eerder dit jaar is een burgerinitiatief met 65.000 handtekeningen niet door de Tweede Kamer in behandeling genomen. Dat geeft weinig hoop. Daarom is het goed dat de gezamenlijke oogartsen en organisaties zoals Dark & Light Blind Care samen optrekken. De overheid lanceert ieder jaar een campagne om het publiek te wijzen op de gevaren van vuurwerk, maar dat lost het probleem niet op. Je moet het probleem bij de bron aanpakken: haal het vuurwerk bij de consument vandaan! En, zolang het verbod er nog niet is, raad ik iedereen aan om een vuurwerkbril te dragen als je de straat opgaat."

Vision2020

Dark & Light Blind Care participeert in VISION2020. VISION2020 heeft als doel vermijdbare blindheid en slechtziendheid uit te bannen voor het jaar 2020. Het aantal blinden door vuurwerk lijkt verwaarloosbaar in vergelijking tot het aantal blinden als gevolg van staar of trachoom. Toch vindt Dark & Light Blind Care dit probleem belangrijk genoeg om de campagne van de Nederlandse oogartsen te steunen.





http://www.darkandlight.org