"Buitengewone Voorspellingen" voor 2010 nu live op Trading Floor

21/12/2009 17:48

Saxo Bank

Saxo Banks jaarlijkse "Buitengewone Voorspellingen" heeft nu haar eigen pagina op tradingfloor.com, de thuisbasis voor het nieuws van het in Denemarken gevestigde strategische team van deze online bank.

De 10 meest buitengewone voorspellingen van 2010 voorspelt een devaluatie van de CNY, de opkomst van een derde politieke partij in de VS, een enorme daling van de suikerprijs, een positieve Amerikaanse handelsbalans voor het eerst sinds de oliecrisis van 1975, en de Social Security Trustfonds van de Verenigde Staten gaat ten onder.

De online handel- en investeringspecialisten top tien is een jaarlijkse gedachteoefening om zeldzame, maar evenementen met een hoge impact, te voorspellen. De top tien zal voorbij gaan aan marktverwachtingen onder normale condities. De oefening heeft als doel het uitdagen van de marktopvattingen. Opgesteld als onderdeel van de bank, zijn de vooruitzichten, de beelden en de vorderingen voor het jaar 2010. Het is een stuk positiever, met wel een paar hobbels in de weg.

David Karsboel, hoofd econoom bij Saxo Bank, merkt op: "Wij geloven dat 2010 een jaar wordt van reflecteren, maar structurele tegenwind ligt voor ons en dit zou 2010 kunnen veranderen in een roerig jaar."

Een van de meest voor de hand liggende structurele tegenwinden zal de verschuiving zijn van de investeringsfocus gericht op de vertraging bij het BBP en de tijdkwesties die te maken hebben met de vernauwing van de regelgeving bij de FED. Dit zal risico afkeer weer in de markt terug brengen.

"Terwijl onze jaarlijkse 'Buitengewone Voorspellingen' moeten worden gezien als de zwarte schapen van de markt, in plaats van regelrechte voorspellingen, geloven wij dat de kans dat deze gebeurtenissen zullen plaatsvinden, hoger ligt dan momenteel de markt heeft ingecalculeerd", zegt David Karsboel.

Saxo Bank Buitengewone Voorspellingen voor 2010:


1. Obligatie rendement zal dalen tot 2,25%

Deflatie en het excessieve monetaire beleid zullen het verwachte rendement verlagen op Duitse en andere staatsobligaties als obligatiehandelaren niet geloven in de groei die wordt verwacht door de aandelen markt.

Wij geloven dat de Duitse 10-jarige staatsobligatie zou kunnen worden gedwongen vanaf 122,6 tot 133,3 tegen het einde van 2010 in een algemene vlucht naar kwaliteit.


2. VIX zal dalen tot 14

De markten laten dezelfde soort arrogantie voor risico's zien als in 2005-2006.

Hoewel de VIX lager aan het handelen is sinds oktober 2008, zou dit de VIX vanaf 22.32 tot 14 naar beneden kunnen halen als handelsmarges versmallen en de geïmpliceerde volatiliteit van de opties afneemt.


3. CNY (Chinese Yuan Renminbi) zal worden gedevalueerd met 5% tegenover USD

De inspanningen van de Chinese autoriteiten om de groei van de kredietverlening en slechte leningen te voorkomen, in combinatie met het creëren van verschillende "bubbels" zouden uiteindelijk kunnen onthullen dat de groei van het investeringsgedreven China ontoereikend is. De massieve, Chinese overcapaciteit en de economische achtergrond kan een beslissende factor zijn in de devaluatie CNY versus de USD.


4. Goud zal dalen tot $870 in 2010, maar zal stijgen tot $1500 in 2014

Een algemene versterking van de dollar zou kunnen breken met het recent speculatieve element in goud. Hoewel we op lange termijn gunstig gestemd zijn over goud (we geloven dat het $1500 zal bereiken binnen vijf jaar), schijnt deze handel te makkelijk en te wijdverspreid te zijn geworden om in kortere termijn uit te kunnen betalen. Een serieuze correctie richting de $870 zou de speculatieve investeerders kunnen doen uitstappen, terwijl het metaal op een langere termijn een stijgende lijn blijft aangehouden.


5. USDJPY to reach 110

Hoewel de daling van de dollar de oorzaak is van een onverantwoordelijk fiscaal en monetair beleid, geloven we dat de dollar op een gegeven moment in 2010 zou kunnen breken. Dit komt doordat het "carry-traden" met de dollar te gemakkelijk en te duidelijk is geweest voor een te lange tijd.

Op hetzelfde moment is de JPY geen goede weerspiegeling is van de economische realiteit in Japan. Japan kampt met enorme schulden en vergrijzing van de samenleving.


6. Het ontevreden Amerikaanse publiek vormt derde partij in de VS

De negatieve publieke opinie jegens de gevestigde politieke orde in de VS nadert het niveau van 1994 en 2006 als gevolg van vrijkopingen en de algemene afkeuring van zowel de grote als de kleine partijen. De vraag naar echte verandering onder de Amerikaanse kiezers zou ervoor kunnen zorgen dat er een derde nieuwe partij zou kunnen ontstaan. De partij zou een beslissende factor zou kunnen zijn tijdens de verkiezingen in 2010.


7. De Amerikaanse Social Security Trustfonds zal failliet gaan

Dit is niet alleen een buitengewone verwachting als wel een actuariele en wiskundige zekerheid. Het buitengewone deel is dat de belastingen en premies van de sociale zekerheid zo lang zijn verspild. 2010 zal het eerste jaar zijn waarin de uitgaven voor het

niet-bestaande trust fonds gedeeltelijk worden gefinancierd door het algemene fonds van federale regering. Dat houdt in dat het een begrotingstruc is, in werkelijkheid zal een "fonds" zonder middelen, zichtbaar zijn voor de eerste keer. Een deel van sociale zekerheid uitgaven zal moeten worden gefinancierd door hogere belastingen, meer leningen of meer geld afdrukken.


8. De prijs van suiker daalt een derde

Ondanks een recente piek in de prijzen als gevolg van droogte in India en bovengemiddelde regenval in Brazilië, geeft de voorwaartse curve al een aanzienlijke neergang aan na 2011, zodat een terugkeer naar meer normale weersomstandigheden in 2010 suiker een van de minder inspirerende producten zal maken. Bovendien heeft de hogere prijs van ethanol (die gecorreleerd is met de vraag naar suiker) voor zowel Brazilië en de VS ervoor gezorgd dat het aandeel ethanol in benzine met vijf procentpunten verlaagd zal worden. Hierdoor zal de vraag naar suiker dus lager worden.


9. TSE Kleine Index zal stijgen met 50%

Smal-cap ondernemingen hebben onder de Nikkei gepresteerd, maar hun fundamenten geven aan dat dit een 'koopjes index' is vergeleken met de beursgenoteerde bedrijven met een grote marktcapitalisatie. Met een price/book ratio van slechts 0,77 en slechts ongeveer 12 procent van de index bestaande uit financiële instellingen, kennen we geen goedkopere index.

Positieve BBP-cijfers zouden deze index wel eens een grote verassing kunnen maken.


10. Amerikaanse handelsbalans zal voor het eerst in 34 jaar positief blijken

De laatste keer dat de handelsbalans in de Verenigde Staten positief was, was een korte periode in 1975 na een enorme val van de dollar als gevolg van de oliecrisis. De dollar is nu goedkoop genoeg geworden om Amerikaans export te stimuleren en import te straffen. De handelsbalans is al wat beter geworden, maar verandering vindt plaats en als eenmaal het moment daar is kunnen we niet uitsluiten dat Amerika een positieve handelsbalans zal hebben voor een aantal maanden in 2010.





http://www.tradingfloor.com/en/Pages/outrageous-claims.aspx