Ingezonden persbericht


Nr. 313
Hilversum, donderdag 17 december 2009

PRACHTIGE EO-PROGRAMMERING TIJDENS KERST
Tijdens de komende de Kerst zend de Evangelische Omroep prachtige programma's uit. Zoals op Kerstavond een Volkskerstzang vanuit Gouda bij kaarslicht. Tijdens de Kerstdagen drie speciale uitzendingen van Nederland Zingt. Op Eerste Kerstdag onder andere The Nativity Story, een verfilming van het bijbelse kerstverhaal en de film Joyeux Noel, over de verbroedering tussen Franse, Duitse en Britse soldaten op kerstavond 1914. Eerder die avond zend de EO ook de uitreiking uit van de Helpende Hollander Award 2009. Op Tweede Kerstdag The Queen, een film over het plotseling overlijden van prinses Diana. Om 2009 feestelijk af te sluiten zend de EO op oudejaarsavond een speciale Korenslag uit.

Een overzicht van EO-programma's tijdens Kerst volgen hieronder.

GOUD WIEROOK & MIRRE
Maandag 21 december tot en met donderdag 24 december, 17.05 uur, Nederland 2 Een serie van vier programma's over de kerstviering van Nederlandse emigranten in Canada. Wat is er nog over van de typisch Nederlandse gewoontes en in hoeverre hebben zij hun draai gevonden in het nieuwe vaderland? Ds. Arie van der Veer zoekt de voormalige emigranten op in het seniorencentrum Holland Christian Homes in Brampton, vlak bij Toronto. Dit complex met meer dan 1000 woningen is een verzamelplaats van Hollandse cultuur in Canada. Jaarlijks hoogtepunt in HCH is het Hollandse Kerstfeest in Heritage Hall. Voor de aankleding van dit feest zoekt ds. an der Veer de hulp van een aantal bedrijven in de regio met een Nederlandse oorsprong.

OP 3 EZELS
Dinsdag 22 december, 20.50 uur, Nederland 2
Verhalen uit de Bijbel vormen al eeuwen een inspiratiebron voor kunstenaars. In de weken richting Kerst reist Andries Knevel samen met de schilders Yanneke (Jip) Wijngaarden, Marc de Klijn en Wilma Veen in een jeep door Israël. De kunstenaars krijgen op bekende bijbelse plaatsen een schilderopdracht. Zij laten zich inspireren door bijbelverhalen, de botsing met zichzelf en de gespannen realiteit in het Heilige Land. De confrontaties leiden tot diepgaande en pittige gesprekken. Andries Knevel volgt hun creatieve maakproces op de voet; van de eerste schetsen en de wisselende gedachten, tot de uiteindelijke onthulling van de schilderijen in de Oude Kerk in Amsterdam. Elke week staat een van de schilders centraal. De laatste schilderopdracht wordt uitgevoerd in de omgeving van Bethlehem. Wilma Veen - ook bekend door het presenteren van het EO-programma Aangedaan - staat in deze aflevering centraal.

VOLKSKERSTZANG
Donderdag 24 december, 19.25 uur, Nederland 2
Op Kerstavond is er een sfeervolle uitzending van de jaarlijkse Volkskerstzang. In de Sint-Janskerk van Gouda worden er, met publiek en topmusici, bekende kerstliederen gezongen. Ook worden er in de uitzending beelden getoond van het indrukwekkende lichtfeest 'Gouda bij Kaarslicht' op de Markt. De samenzang staat onder leiding van Jan Quintus Zwart. Daarnaast zullen van twee jonge solisten uit de musicalwereld hun medewerking verlenen, te weten Maaike Widdershoven en Remko Harms, bekend van onder andere 'Op zoek naar Joseph'.

Tijdens de Volkskerstzang treden verschillende topmusici op, waaronder Martin Zonnenberg (orgel) en Boudewijn Zwart (carillon). In de Sint-Janskerk wordt ook medewerking verleend door het Gouds Kinderkoor (o.l.v. Daniëlle van der Laar), het Gemengd Koor Excelsis (o.l.v. Amare Bilate) en een Scratch Koor (o.l.v. Leo Rijkaart). Van de Markt komen beelden van het indrukwekkende lichtfeest 'Gouda bij kaarslicht'. Er zullen ruim 2500 kaarsen branden in het beroemde Stadhuis en in de panden rondom de Markt. De straat- en winkelverlichting zijn gedoofd, waardoor dit spektakel een sprookjesachtig tafereel oplevert.

NEDERLAND ZINGT MET KERST
25, 26 en 27 december, 9.00 uur, Nederland 1
Ds. Arie van der Veer praat in deze kerstdagen met verscheidene artiesten en kunstenaars, die hun kunst inzetten voor kinderen. In deze eerste aflevering van de drieluik 'Geschenk voor de wereld' gaat ds. Arie van der Veer op bezoek bij het zangduo Elly en Rikkert. Op Tweede Kerstdag is schilderes Wil van der Weele te gast. Zij is heeft lang in het buitenland gewoond en is na haar terugkeer in Nederland een andere weg ingeslagen: ze is gaan schilderen. In het laatste deel van de drieluik ontmoet ds. Arie van der Veer Bart van den Belt, een jonge man die graag iets wil doen voor kinderen. Met name voor kinderen die het moeilijk hebben in het leven. Daarvoor gebruikt hij zijn talent als clown en goochelaar. In alle uitzendingen worden de gesprekken afgewisseld met een meditatie en koor- en samenzang.

THE NATIVITY STORY
Vrijdag 25 december, 13.20 uur, Nederland 2
Verfilming van het klassieke bijbelverhaal over het leven van Jozef en Maria. Maria is een meisje van eenvoudige komaf. Om rond te kunnen komen, huwen haar vader en haar moeder haar uit aan de oudere timmerman Jozef. Door een wonder wordt Maria zwanger en zo wordt het vertrouwen van Jozef in zijn verloofde zwaar op de proef gesteld. Hij staat voor een moeilijke keuze: zal hij de verloving verbreken of moet hij Maria geloven, dat ze hem niet ontrouw is geweest, maar werkelijk door een wonder zwanger is geworden? The Nativity Story toont het leven van twee heel gewone mensen in buitengewone omstandigheden.

NEDERLANDT HELPT - HELPENDE HOLLANDER AWARD 2009
25 december, 17.35 uur, Nederland 2
In deze speciale aflevering van Nederland Helpt, zijn alle 26 Helpende Hollanders van het afgelopen jaar uitgenodigd. Al deze mensen hebben zich het afgelopen jaar onbaatzuchtig ingezet voor de medemensen. In deze aflevering ontvangt Herman Wegter de Helpende Hollanders om hen allemaal in het zonnetje te zetten. Er wordt teruggekeken op bijzondere momenten uit het afgelopen jaar. Tijdens deze aflevering wordt de Helpende Hollander Award uitgereikt: een hulpverleningsprijus die ieder jaar wordt uitgereikt door de Evangelische Omroep.

De Helpende Hollander Award onderscheidt zich van andere hulpverleningsprijzen, doordat het bovenal een persoonlijke onderscheiding is. Daarnaast, gaat de Evangelische Omroep dit jaar met de winnaar een fondsenwervende tv-documentaire maken. De tv-kijker kan het project van de winnaar zodoende financieel ondersteunen. De jury bestaat uit Kathleen Ferrier, Rene Paas en Annemiek van de Kerk.

JOYEUX NOEL
Vrijdag 25 december, 23.40 uur, Nederland 2
In de zomer van 1914 barst de oorlog onverwacht los en sleept miljoenen mensen mee in zijn kielzog. Tot die ene kerstavond. De kerst kondigt een periode aan van sneeuw, cadeautjes van de familie en van generaals. Maar de grootste verrassing stak niet in de gulle cadeautjes die massaal in de Franse, Schotse en Duitse loopgraven werden uitgedeeld. De gebeurtenissen die avond zouden het leven van vier personages voorgoed veranderen. Een Schotse dominee, een Franse luitenant, een Duitse tenor en een Deense sopraan schitteren in een "hoofdrol". Tijdens die kerstnacht in 1914 belanden ze midden in een onverhoopte verbroedering tussen Duitse, Franse en Britse soldaten. Ze laten hun geweer in de loopgraven achter en schudden de hand van de "mannen van de overkant". Ze wisselen sigaretten en chocolade uit en wensen elkaar een "Merry Christmas".

THE QUEEN
Zaterdag 26 december, 20.10 uur, Nederland 2
In de zomer van 1997, vlak nadat Tony Blair als premier van Groot-Brittannië is gekozen, verongelukt prinses Diana in Parijs. Haar plotselinge dood roept ongekende emoties op bij het Engelse volk. De koninklijke familie realiseert zich niet dat een blijk van medeleven wordt verwacht. Tony Blair ziet het gevaar wanneer het volk roept om een openbare rouwceremonie. Het verdriet van het volk slaat geleidelijk om in woede wanneer Koningin Elizabeth op haar buitenverblijf in Schotland blijft en na enkele dagen nog steeds geen teken van rouw heeft laten zien. De kersverse premier zoekt een manier om de koningin en het volk tot elkaar te brengen.

DE BOER DIE ZOU GAAN EMIGREREN
Zaterdag 26 december, 22.15 uur, Nederland 2
Op oudejaarsdag 2006 hakt de karakteristieke veehouder Heijmen Brouwer (61) uit Leusden de knoop door. Samen met zijn voltallige veestapel, blinde knecht Hendrik (77) en nieuwe vriendin Janine (42) wil hij emigreren naar Frankrijk. Boer Brouwer is de strakke landbouwregels en de voortdurende controles in Nederland namelijk "spuugzat". Opnieuw beginnen in Frankrijk was altijd al zijn levensdroom want "daar houden ze nog wel van boeren".

Maar al snel volgt een reeks van obstakels en problemen. De camera registreert even genadeloos. De emigratie lijkt tot mislukken gedoemd. Toch blijft het tot het einde spannend. Want gaat hij nu wel of niet? Een hilarisch, dramatisch en aandoenlijk portret van één van de laatste vrije boeren die niet meer kan aarden in het huidige Nederland en de vrijheid zoekt. Brouwer: "Het vertrek van de boeren is het einde van devrijheid van een volk." Over een man die op zijn oude dag zijn eigen kop volgt en alsnog zijn levensdroom wil verwezenlijken. Over het verschil tussen boerenwijsheid en boereneigenwijsheid, de marges tussen onder en boven de wet en over boerenerfgoed dat verdwijnt uit het moderne Nederland.

ARTIC TALE
Donderdag 31 december, 17.05 uur, Nederland 2
Artic Tale is het avontuur van Nanu, het ijsbeerjong en Seela de walruspup. We volgen de 2 jonge dieren op hun opwindende reis naar volwassenheid, waarbij de moeders een grote rol spelen. Hun natuurlijke instincten en de begeleiding van hun moeders zijn essentieel in het gevecht om te overleven onder de barre omstandigheden op het topje van de wereld: De Artic. Een strijd die met het jaar moeilijker wordt, omdat hun natuurlijk habitat langzaam onder hen wegsmelt...

Artic Tale is in een tijdsbestek van 15 jaar gefilmd door het echtbaar Adam Ravetch en Sarah Robertson en de National Geographic Natural History Unit. Ze hebben 800 uur aan materiaal geschoten van dieren die moeilijk op camera vast te leggen zijn zoals ijsberen en walrussen. Dat deze dieren meer met elkaar gemeen hebben dan in eerste instantie gedacht, wordt pijnlijk duidelijk in Artic Tale.

KORENSLAG
Vrijdag 31 december, 22.30 uur, Nederland 2
De EO sluit het jaar muzikaal af met de Korenslag Oudejaarsspecial. Op oudejaarsavond brengen vijf koren hun feestelijk reportoire ten gehore tijdens dit bijzondere feest. Naast de finalisten van 2007 en 2008 Dekoor en Fontys Jazz Koor zijn ook Pop Up en Just Him van de partij. Publieksfavoriet Eben Haëzer verzorgt het gastoptreden tijdens en. Presentator Henny Huisman begeleidt de koren op zijn unieke wijze tijdens deze eindjaarsshow.

Tijdens deze avond is er volop aandacht voor de actie 'Hoge Noot' van SIMAVI waarin koren actie voeren voor moeders in ontwikkelingslanden. Janke Dekker (juryvoorzitter Korenslag) is dit jaar het gezicht van Simavi voor 'Hoge Noot'. Voor deze actie worden alle koren, zangroepen, etc. opgeroepen om een optreden te organiseren waarvan de inkomsten ten goede komen aan een project van Simavi. Tijdens de Korenslag Oudejaarsspecial is er uitgebreid aandacht voor 'Hoge Noot'.


---

Noot voor redactie,