Raad van State


maandag 21 december 2009
9.00 uur
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend aan een bedrijf met een schoonheidsspecialiste, kapster, nagelstyliste en een zonnebankcentrum aan de Nieuwemeerdijk in Badhoevedorp. De vergunning maakt ook opslag en verkoop van consumentenvuurwerk mogelijk. Een omwonende is het hier niet mee eens, en daarom is hij tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De man vreest vooral voor onveilige situaties omdat er ook enkele tankstations in de omgeving zouden zitten. Bovendien is er volgens hem helemaal geen extra verkooppunt voor vuurwerk nodig. In afwachting van de behandeling van zijn beroep verzoekt hij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200909310/2)

10.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend voor het ontgronden van een aantal percelen in de gemeente Helmond. De vergunning is verleend aan een ontgrondingsbedrijf uit Herten. Het bedrijf had verzocht om de vergunning te verlengen tot en met 31 december 2015, omdat er momenteel weinig vraag naar zand is. Daardoor duurt het volgens het bedrijf nog tot eind 2015 voordat alle percelen zijn ontgrond. Het provinciebestuur heeft de vergunning verlengd tot en met 31 december 2010. Het provinciebestuur is van mening dat het bedrijf het zand in één jaar kan winnen en het vervolgens in een depot kan opslaan. Het bedrijf is het hier niet mee eens en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook een omwonende komt in beroep tegen de vergunning, maar hij vindt juist dat het provinciebestuur de vergunning niet had mogen verlengen. Verder is ook het college van burgemeester en wethouders van Helmond het niet eens met de verlenging. Het gemeentebestuur wil namelijk graag zo snel mogelijk beginnen met de aanleg van het recreatiegebied dat is gepland op de locatie van de ontgronding. (zaaknummer 200902090/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Oostelijke Ontsluitingsweg Rijen' van de gemeente Gilze en Rijen. Het plan maakt de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg ten oosten van de kern Rijen mogelijk. De gemeente wil de nieuwe weg verhoogd aanleggen. Het gebied waar de weg moet komen is nu nog agrarisch gebied. Een aantal inwoners van Rijen en de Vereniging tot behoud van het open en agrarisch landschap Noord-Oost en Oost van Rijen zijn het niet eens met de weg en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij betwisten de noodzaak van de weg. Verder vinden ze de onderzoeken naar het aantal verwachte verkeersbewegingen op de weg niet inzichtelijk. Ook vrezen ze voor verlies van uitzicht en voor trillinghinder. Ten slotte zou niet duidelijk zijn hoe hoog de weg wordt aangelegd. Volgens de inwoners en de vereniging is dat wel nodig om te kunnen beoordelen wat de gevolgen van de weg voor de omgeving zullen zijn. (zaaknummer 200900585/1)

10.00 uur

Zitting over vergunningen en ontheffingen die het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft verleend voor terrasboten in Delft. Het gemeentebestuur heeft het terrasbotenbeleid aangepast, waardoor er nu per grachtvak twee terrasboten mogen liggen, in plaats van één terrasboot. De bewonersvereniging Grachtengebied Zuid, de Belangenvereniging Wateringsepoort en de Historische Vereniging Delfia Batavorum zijn het niet eens met deze uitbreiding. Het gemeentebestuur is niet inhoudelijk ingegaan op hun bezwaren omdat die betrekking zouden hebben op het terrasbotenbeleid en niet op een concrete vergunning. Tegen dat besluit gingen de verenigingen in beroep bij de rechtbank in Den Haag. Die rechtbank oordeelde in juli 2009 dat de bezwaren van de verenigingen ook betrekking konden hebben op enkele concrete vergunningen die de gemeente samen met de wijziging van het terrasbotenbeleid in de krant had gepubliceerd. De rechtbank droeg het gemeentebestuur daarom op alsnog in te gaan op de bezwaren van de verenigingen. Het gemeentebestuur betwist dit en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting zal alleen gaan over de vraag of het gemeentebestuur terecht niet inhoudelijk is ingegaan op de bezwaren van de verenigingen. (zaaknummer 200905516/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn heeft verleend voor de uitbreiding van een basisschool aan de Groenoord in Alphen aan den Rijn. De school wordt uitgebreid met drie extra klaslokalen. Een omwonende is het niet eens met de uitbreiding omdat hij geluidslast ondervindt van de spelende kinderen op het schoolplein. De rechtbank in Den Haag heeft een eerder beroep van de man in maart 2009 ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de weigering door het gemeentebestuur om maatregelen te treffen tegen het gebruik van het schoolplein als speeltuin. De man had om maatregelen gevraagd omdat hij vindt dat het schoolplein na schooltijd niet mag worden gebruikt als speeltuin. Tegen de weigering is de man in beroep gekomen bij de rechtbank in Den Haag. Die stelde de man in maart 2009 in het gelijk. Volgens de rechtbank is het gebruik van het schoolplein na schooltijd als speeltuin in strijd met het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur had naar het oordeel van de rechtbank beter moeten motiveren waarom hij geen maatregelen wilde treffen. Tegen deze uitspraak komt het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Raad van State. Het gemeentebestuur vindt dat algemeen aanvaard is dat schoolpleinen worden gebruikt om te spelen en dat dit belang zwaarder weegt dat het belang van de man. (zaaknummers 200903206/1 en 200902923/1)

11.45 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Amsterdam om een exploitatievergunning te verlenen voor een café aan de Middenweg in Amsterdam. Burgemeester Cohen heeft dat gedaan omdat hij vermoed dat het café zal worden gebruikt voor het witwassen van geld. De exploitante zou zich daar al eerder schuldig aan hebben gemaakt. Bovendien zou zij ook een zakelijk dienstverband hebben met een man die ook veroordeeld is geweest voor het witwassen van geld. De vrouw is het niet eens met de weigering en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar mag de burgemeester haar niet aanrekenen dat zij destijds betrokken was bij het witwassen van geld. Bovendien is er geen sprake van een zakelijke samenwerking met de man, omdat ze hem alleen privé kent. De rechtbank in Amsterdam heeft in juli 2009 een eerder beroep van de vrouw ongegrond verklaard. (zaaknummer 200905489/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.