Gemeente Edam-Volendam

Gemeente laat thermografische kaart maken

Thermografische kaart

Nadat de gemeenteraad het milieubeleidsplan 2009-2012 onlangs heeft vastgesteld heeft wethouder Emile Karregat de uitvoering ervan voortvarend ter hand genomen. Namens het college ondertekende de wethouder met gedeputeerde Bart Heller al het klimaatconvenant met de provincie Noord-Holland om voor de inwoners de provinciale subsidiemogelijkheden toegankelijk te maken.

Nu heeft de wethouder een volgend punt uit het plan ter hand genomen en is opdracht gegeven om van de bebouwde kommen en industrieterreinen een thermografische kaart te laten maken.

Wethouder Karregat geeft aan ook haast te willen maken: "de vaststelling van het plan heeft wat langer geduurd en de raad heeft het college gevraagd om zo snel mogelijk, liefst nog vóór de verkiezingen met een voorstel te komen voor de besteding van het extra geld dat de raad voor het Milieubeleidsplan heeft weggezet. Ik wil dat graag doen, maar het zal lastig worden; drie maanden zijn met alle procedures mee zo om. De raad is al meegegeven dat bij besteding van dat extra geld gedacht zal worden aan bepaalde subsidies en een heel concreet plan van aanpak. De thermografische foto´s hoeven overigens niet te wachten op dat bestedingsvoorstel omdat die uit het reguliere programma betaald worden."

Beoordelen energieverlies en vergroten energiebewustzijn

De gemeente wil met de thermografische luchtfoto's haar inwoners en bedrijven de mogelijkheid bieden om het eigen pand op eventueel energieverlies te beoordelen en daarmee het energiebewustzijn te laten toenemen. "Samen met de (provinciale) subsidiemogelijkheden kan dit op een hele concrete manier gaan bijdragen aan efficiënter gebruik van energie. De mensen en bedrijven besparen daarbij ook op termijn op hun kosten", aldus de wethouder.

Opnamen met infrarood warmtecamera´s

Er worden voor de thermografische kaart deze winter opnamen gemaakt vanuit een vliegtuig van een gespecialiseerd bedrijf, dat is uitgerust met hoogwaardige infrarood warmtecamera's. De vliegoperaties worden overigens CO² neutraal uitgevoerd dankzij deelname aan het programma van de "Climate Neutral Group".

Opnamevluchten tijdens lage buitentemperaturen

De opnamevluchten worden uitgevoerd in de loop van de avond op een daarvoor geschikte dag. Het moet onbewolkt zijn met lage buitentemperaturen. Door de combinatie van tijdstip van opname en heersende weersomstandigheden wordt een optimaal resultaat bereikt. De woningen worden op zo'n moment verwarmd en het contrast met de buitentemperatuur is groot, waardoor eventuele energieverliezen goed waarneembaar zijn.

Warmteverlies voltrekt zich voor ca. 30% via het dak, zodat dergelijke opnamen vanuit de lucht een goede indicator van de algehele energiehuishouding in een gebouw.

Publicatie resultaten

Nadat de opnamen zijn uitgevoerd worden de resultaten verwerkt tot begrijpelijke digitale thermografische kaart die via de gemeentelijke website voor iedereen toegankelijk zal zijn. Dit vergt een periode van plm. twee maanden. In de aanloop naar het publiceren op onze website wordt u nog nader geïnformeerd via de gemeentelijke informatiepagina's in Nivo en Stadskrant.