VerkeersInformatieDienst



Kerkdriel (A2) grootste knelpunt van 2009

21 december 2009, 06:15
Het knelpunt bij Kerkdriel op de A2 richting Den Bosch is de grootste bottleneck van Nederland. 2% van alle files hadden dit knelpunt als koplokatie; de wegversmalling en de werkzaamheden daar zorgden voor veel problemen voor het verkeer. Ook het verbeteren van de wegsituatie stroomopwaarts droeg vermoedelijk bij.

Juist afgelopen vrijdag was bij Kerkdriel de weguitbreiding zover gereed dat het verkeer daar voortaan drie in plaats van twee rijstroken ter beschikking heeft. Dat betekent dat de hoge notering in de jaarlijkse filelijst tijdelijk zal zijn.

De file top 10 is bekendgemaakt door de VerkeersInformatieDienst en gebaseerd op de gegevens tot en met afgelopen vrijdag. Begin januari volgen de definitieve jaarcijfers, met daarin de complete file top 50. Het is de verwachting dat er in de komende twee weken niet veel verschuivingen zullen zijn, vanaf vandaag hebben veel mensen vakantie.

In 2009 namen de files in recordtempo af: de filedruk was circa 15 % lager dan in 2008. In 2008 stonden er al 1,7 % minder files dan in 2007. Deze forse daling, voor het eerst in de geschiedenis, wordt toegeschreven aan de economische stagnatie. Filedruk wordt berekend door de lengte maal de duur van de files te nemen.

In de top 10 van knelpunten valt op dat Culemborg, in 2008 nog het grootste knelpunt, zakt naar de tiende plaats.

De A2 richting Den Bosch is net als in 2008 het traject met de meeste file: bijna 6 % van de files staat tussen Utrecht en Den Bosch. Op bijna alle trajecten konden weggebruikers beter doorrijden dan in 2008, al valt op dat op de A12 van Den Haag naar Utrecht, de A2 van Amsterdam naar Utrecht, de A4 van Amsterdam naar Delft en de A50 van Arnhem naar Oss de daling duidelijk achterblijft bij het landelijk gemiddelde.