Ingezonden persbericht


Business Software Alliance: installatiebranche scoort in tweede achtereenvolgende jaar hoog op vastgesteld gebruik van illegale software

Amsterdam, 21 december 2009 - De Business Software Alliance (BSA) maakt bekend dat installatiebedrijven in 2009 hoog scoren op het vastgestelde gebruik van illegale software in Nederland. In 2009 was 23 procent van alle door een deurwaarder en de BSA gecontroleerde bedrijven actief in de installatiebranche. Deze sector scoorde ook hoog in 2008, toen zeventien procent van de gecontroleerde bedrijven tot deze branche behoorde. Naast installatiebedrijven scoorden architectenbureaus en callcenters hoog in de BSA-cijfers.

"Binnen de installatiebranche wordt veelal projectmatig gewerkt", zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA Benelux Committee. "Veel projecten en licenties zijn van tijdelijke aard, waardoor het moeilijker is om alle licenties binnen een organisatie bij te houden. Daarom is het extra belangrijk dat de bedrijven in deze sector inzicht hebben in de behoeften aan licenties voor elk project. Zo is er nooit sprake van te veel of te weinig licenties."

In zijn strijd voor eerlijke concurrentie in de software-industrie en legaal softwaregebruik neemt de BSA juridische stappen tegen bedrijven waarvan het vermoeden bestaat dat ze copyrightregels schenden. In die gevallen vraagt de BSA goedkeuring van de rechtbank voor een controle. Als er voldoende bewijs is voor een verdenking, geeft de rechtbank toestemming. Het bedrijf in kwestie krijgt vervolgens bezoek van een bevoegde deurwaarder om vast te stellen of, en in welke mate er sprake is van illegale software bij het bedrijf. Om dit te voorkomen, biedt de BSA tools en tips waarmee bedrijven hun software beter kunnen beheren en compliant kunnen worden en blijven.

In 2009 was 23 procent van alle gecontroleerde bedrijven actief in de installatiebranche. Callcenters kwamen op de tweede plaats. In 2008 stonden installatiebedrijven eveneens bovenaan met zeventien procent. De andere controles zijn gelijkmatig verdeeld over verschillende sectoren. In 2007 scoorden callcenters het hoogst van alle controles met 23 procent, gevolgd door productiebedrijven, IT-bedrijven, architectenbureaus en ontwerpstudio's. In 2006 stonden architectenbureaus en ontwerpstudio's bovenaan met 22 procent, gevolgd door productiebedrijven.

"Er is een eenvoudige en effectieve manier om juridische claims en schade te voorkomen", zegt Sarah Coombes, Senior Director Legal Affairs bij de BSA EMEA. "Investeer in legale software en in software asset management. Dit is de enige manier om compliant te blijven. Het garandeert tevens dat een bedrijf volledig ondersteunde software gebruikt en beschermd is tegen virussen en andere malware. Wij blijven ons nadrukkelijk richten op het controleren en ondersteunen van legaal softwaregebruik door regelmatig onderzoek te doen bij bedrijven en door het bieden van verschillende tools."

###

Over Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (www.bsa.org) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële-softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de (inter)nationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyberbeveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Altium, Apple, Attachmate, Autodesk, Bentley Systems, Corel, Dassault Systèmes, SolidWorks Corporation, DBA Lab S.p.A., Embarcadaro, Famatech, FrontRange Solutions, Mamut, Materialise Software, McAfee, Microsoft, Microstar, Monotype Imaging, NedGraphics, O&O Software, Ringler-Informatik, Scalable Software, Siemens, Staff & Line, Symantec, Tekla en The MathWorks. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,