81 miljoen voor life sciences & health sector

21/12/2009 08:39

Life Sciences & Health Innovatie Programma

Hans van den Berg: "Subsidie van groot belang voor continuïteit van publiek-private samenwerking"

Leiden, maandag 21 december 2009 - Vandaag is bekend gemaakt dat de life sciences en health sector vanuit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) een bedrag van 81 miljoen aan subsidie ontvangt. Het is voor het eerst dat de sector als geheel een gezamenlijke aanvraag indient en gehonoreerd krijgt.

Ondersteund door het innovatieprogramma Life Sciences & Health (LSH) heeft de life sciences en health sector een gezamenlijk voorstel ingediend voor 'translationeel onderzoek'. Translationeel onderzoek is nodig om de vertaalslag te maken van veelbelovende fundamenteel wetenschappelijke resultaten naar toepassing in de praktijk. Het bedrag dat is aangevraagd en grotendeels gehonoreerd, zal worden aangevuld door investeringen van publieke en private partners, waaronder vrijwel alle Nederlandse universiteiten en UMC's, grote bedrijven als MSD, Philips en DSM en kleine bedrijven als Galapagos en Agamyxis en Suprapolix.

De FES-bijdrage is gericht op de verbetering van de kwaliteit van gezondheidzorg en het leveren van een krachtige impuls aan de economie. Deze subsidie wordt ingezet voor financiering van verschillende onderzoekslijnen die in een later stadium kunnen worden doorgezet in de topinstituten, het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM), TI Pharma en BioMedical Materials program (BMM).

Continuïteit waarborgen

"De organisatiekracht van de sector is indrukwekkend, op deze manier kan er effectiever en efficiënter worden samengewerkt en kennis optimaal worden gedeeld. Ik ben dan ook verheugd dat de FES-bijdrage voor het programma vrijkomt," aldus Hans van den Berg, fungerend als "field director" voor de life sciences en health sector. "Om de continuïteit van de sector echter te waarborgen, is het van groot belang dat in de nabije toekomst financiering van de lopende topinstituten wordt voortgezet." In Nederland werken 55.000 mensen in de life sciences en health sector, met een gezamenlijk omzet van bijna 16 miljard Euro.

Vergrijzing en ongezonde levensstijl

De life science en health sector ziet bepaalde ziekten door de vergrijzing en het aannemen van steeds ongezondere levenswijzen steeds vaker voorkomen. Vroege diagnosticering en gerichte, persoonlijke behandelingen kunnen acute of chronische aandoeningen voorkomen, genezen of de impact ervan minimaliseren. Daarom is deze aanvraag gericht op de volgende applicatiegebieden: diagnostiek, medicijnen en behandelingsmethoden gebaseerd op biologische materialen. Het consortium van bestaat uit 125 grote en kleine partners. Naast 65 kleine bedrijven en 20 grote multinationals, zijn vele universitaire medische centra en universiteiten verbonden aan het initiatief. Samen zetten ze zich in om de sector te faciliteren en innovaties te versnellen, door onder andere meer kennis over de life sciences sector te genereren en de sector internationaal te presenteren. In het LSH-voorstel bundelen de vier grote publiek-private samenwerkingen, CTMM, TI Pharma, BMM en NGI (Netherlands Genomics Initiative), hun krachten.

Over FES

Het Fonds Economische Structuurversterking wordt gefinancierd vanuit de opbrengsten van aardgas en is bestemd voor investeringen in de kenniseconomie. Voorwaarden om subsidie aan te vragen zijn dat de onderzoeksvoorstellen als samenwerkingsverband zijn gepresenteerd en dat ze passen binnen één van de acht vastgestelde thema's. Het gaat om high tech systemen en materialen, food en flowers, life sciences en health, water, klimaat en ruimte, ICT, chemie en energie, creatieve industrie en onderwijs.

Over LSH

Het Life Sciences & Health Innovatie Programma is een gezamenlijk initiatief van het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid om het innovatie en investeringsklimaat binnen de life sciences en health sector te verbeteren. De betrokken partijen die hiervoor de krachten bundelen binnen de life sciences en health sector zijn de drie topinstituten CTMM, TI Pharma en BMM, NGI, regionale organisaties, universiteiten, de EVD, het TWA netwerk, de NFIA en de brancheverenigingen Niaba, Nefarma en BioFarmind. Aan LSH is een zogenaamde 'High Profile Group' verbonden die fungeert als denktank voor de sector.

Meer informatie op www.lifescienceshealth.com.


- Einde bericht -





http://www.lifescienceshealth.com