Ingezonden persbericht


Omzet Agrico naar ¤ 235 miljoen bij 850.000 ton product

Sterke balanspositie maakt maximale uitbetaling mogelijk

Emmeloord, 18 december 2009 - Met een omzet van ¤ 235 miljoen bij 850.000 ton product heeft aardappelcoöperatie Agrico ook in het boekjaar 2008-2009 het gehele in de markt behaalde resultaat uitbetaald aan haar telers. Dit was mogelijk door de sterke solvabiliteitspositie van de groep. Het vrijvallen van een voorziening voor een claim tegen Agrico resulteerde uiteindelijk in een bedrijfsresultaat van ¤ 557.300 negatief.

Op voorstel van de raad van beheer keurde de ledenraad afgelopen donderdag de jaarrekening 2008/2009 en de verantwoording van de directie goed. Een boekjaar waarin de kredietcrisis van zich deed spreken, maar uiteindelijk minder invloed heeft gehad op de pootgoedmarkt dan verwacht. In een aantal landen was de afzet moeilijker door de sterke daling van de lokale valuta ten opzichte van de Euro. De gemiddelde uitbetalingsprijzen lagen uiteindelijk iets boven de ¤ 30 per 100 kg. "De afgelopen jaren konden we een unieke reeks uitbetalingsprijzen presenteren, welke naar verwachting in oogstjaar 2009 onder invloed van de vraag- en aanbodverhoudingen helaas onderbroken zal gaan worden", aldus commercieel directeur Jan van Hoogen.

Door de kredietcrisis was aanvankelijk ook de markt voor frites erg onzeker. Niemand durfde het verloop van de fritesexport te voorspellen. Er werd tot 10% daling van de export verwacht. Aangezien 90% van de in Nederland geproduceerde frites wordt geëxporteerd, was dit een belangrijke factor op de prijsvorming. Uiteindelijk bleek de export goed door te lopen, hoewel de fritesspecificaties wel werden verlaagd. Het gevolg hiervan was een enorme onderlinge concurrentiestrijd, tussen vooral de Nederlandse en Belgische fritesfabrieken. Dit alles gaf een prijsdrukkend effect bij een wat schaarse markt. De uiteindelijke poolprijzen lagen boven de gemiddelde beursprijzen. Agrico heeft over alle industrierassen in de pool zonder bodemprijsgarantie ¤ 9,61 uitbetaald. Positieve uitschieters waren de rassen Agria en Markies die ruim boven de ¤ 10 per 100 kg uitbetaalden. De financiële hectareopbrengsten lagen rond de ¤ 5.500 per hectare en de chipspool betaalde gemiddeld ¤ 12,07 uit in week 9.

De markt voor vroege tafelaardappelen was in 2008 redelijk goed. Toen in september werd begonnen met de hoofdoogst veranderde de stemming en ook het prijsniveau. Enerzijds door de Europese oogst die hoger was dan in eerste instantie werd verwacht en anderzijds door de kredietcrisis. De kredietcrisis had vooral gevolgen voor de export. Uiteindelijk werd voor inpakwaardige tafelaardappelen een gemiddelde financiële opbrengst van circa 6.700 per hectare gerealiseerd. Weliswaar een lager resultaat dan het voorgaande seizoen, maar niet tegenvallend ten opzichte van de markt.

De dochterondernemingen en deelnemingen van Agrico hebben ook in het boekjaar 2008-2009 goede resultaten gerealiseerd. "De resultaten bevestigen dat Agrico's internationalisering en ketenstrategie op structurele basis vruchten beginnen af te werpen. Bovendien konden we na een langlopende rechtszaak tevens een voorziening laten vrijvallen en aan onze telers uitbetalen", aldus algemeen directeur Ineke Mastenbroek.

De vooruitzichten voor oogst 2009 zijn zoals gezegd minder rooskleurig. Een groter areaal dan voorgaande jaren, een gemiddeld niveau aan afkeuringen te velde, hoge opbrengsten en veel aardappelen in de juiste maat is het beeld van de pootaardappeloogst. Tegelijkertijd hebben de consumptieaardappelen in veel landen onvoldoende geld opgebracht, waardoor de vraag naar nieuw pootgoed van beperkter omvang is. In de consumptiemarkt wordt gezocht naar lichtpuntjes die de stemming en daarmee de prijs opwaarts kunnen beïnvloeden. Ook hier is sprake van hoge opbrengsten alsmede blauw en rooibeschadigingen. Dit laatste geeft problemen bij de industrieën en (klein)verpakkers. Voor goed bewaarbare, probleemloze partijen zou dit later in het seizoen nog wel eens een kans op hogere prijzen kunnen bieden.

Over Agrico
Agrico is een onderneming van aardappeltelers op coöperatieve grondslag (duizend leden) die zich bezighoudt met het kweken, de teelt, collectie, verwerking en vermarkting van 850.000 ton aardappelen. De inzet van Agrico is een kwaliteitsproduct passend bij de specifieke eisen en omstandigheden van de klant, waar ook ter wereld. De onderneming beschikt over een inpakbedrijf voor tafelaardappelen in Purmerend, genaamd 'Leo de Kock & Zonen B.V.,' een eigen kweek- en researchbedrijf in Bant, genaamd 'Agrico Research B.V.', en vele eigen proefvelden in binnen- en buitenland. De commerciële en administratieve activiteiten worden geleid vanuit het hoofdkantoor in Emmeloord. Agrico werkt tevens via eigen dochterondernemingen en deelnemingen in Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Zweden en Canada en heeft vertegenwoordigers in bijna alle pootgoedimporterende landen.