ChristenUnie

Kamervragen ChristenUnie over bericht: 'Justitie dwingt bekering tot islam af'
---
SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Vragen van het lid Anker (ChristenUnie) aan de Staatssecretaris van Justitie over de berichten 'Justitie dwingt bekering tot islam af' en 'Justitie onderzoekt 'alle mogelijkheden' '.


* Heeft u kennis genomen van de berichten 'Justitie dwingt bekering tot islam af' en 'Justitie onderzoekt 'alle mogelijkheden''? 1)
* Klopt het in het bericht gestelde, dat aan de familie Qadiri gevraagd is naar de mogelijkheid of wederom via een imam een nieuw huwelijk gesloten kan worden?
* Kan het weigeren van meewerken aan het sluiten van een nieuwe huwelijk via een imam, omdat de vrouw christen is, aan betrokkenen worden tegengeworpen in de buitenschuldprocedure?
* Kan de staatssecretaris aangeven waarom volgens het bericht, de mogelijkheid tot het sluiten van een islamitisch huwelijk is opengehouden, nu op voorhand duidelijk was dat hieraan in de weg staat dat mevrouw Quadiri zich niet wil bekeren tot de islam of haar christelijk geloof wil verzwijgen wat wel nodig is om een islamitisch huwelijk te kunnen sluiten.
* Deelt de staatssecretaris de mening van hoogeleraar Peter Rodrigues die in het bericht stelt dat de DT&V hier over de schreef gaat, omdat de dienst een inbreuk voorstelt op twee mensenrechten, vrijheid van godsdienst en de vrijdheid om een huewlijk aan te gaan, met als pressiemiddel dat anders niet voldaan wordt aan de voorwaarden voor heen verblijf in Nederland.
1) Nederlands Dagblad, 21 december 2009

///



ChristenUnie