Ingezonden persbericht


Amsterdam, 10 december 2009

Geachte persrelatie,

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de landelijke persvoorstelling van de film Katalin Varga (2009) van Peter Strickland.

De persvoorstelling vindt plaats op maandag 21 december in het Filmmuseum. 10.30 Katalin Varga (Peter Strickland, 84')

Met vriendelijke groet,

PERSBERICHT

Katalin Varga
Debuutfilm Peter Strickland door het Filmmuseum uitgebracht

Met zijn speelfilmdebuut Katalin Varga (2009) trok de Britse regisseur Peter Strickland wereldwijd de aandacht. Zijn vertelling over een vrouw die verstoten wordt door haar man omdat hij niet de vader van hun kind blijkt, kreeg een Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn voor het geluidsontwerp en ontving een nominatie voor een European Film Award. Strickland situeerde zijn klassieke tragedie over eer en wraak in de Roemeense Karpaten en verving dialoog grotendeels door geluid en muziek. vanaf 7 januari in Rialto (Amsterdam), Filmhuis Den Haag, Lantaren/Venster (Rotterdam), 't Hoogt (Utrecht) en Images (Groningen)

Katalin Varga (Hilda Péter) is ooit zwanger geraakt na verkracht te zijn. Als haar echtgenoot erachter komt dat hun elfjarige zoon niet van hem is, gooit hij moeder en zoon het huis uit. Samen met haar kind begint Katalin een tocht door de Roemeense Karpaten op zoek naar haar verkrachter, de biologische vader van haar zoon. De reis heropent een sinister hoofdstuk uit haar verleden.

Het debuut van de Brit Peter Strickland is een visueel indrukwekkende wraakfilm over een vrouw die op een dag besluit de confrontatie aan te gaan met demonen uit haar verleden. In dit klassieke filmgenre koos Strickland voor een eigenzinnige invalshoek. Zo hebben Katalin en haar verkrachter meer gemeen dan de vrouw had verwacht: zij heeft haar hele leven het goede nagestreefd, maar kiest ervoor zich op brute wijze te wreken op een man die in het verleden een verschrikkelijke misstap heeft begaan, maar daarna een voorbeeldig leven is gaan leiden. De regisseur: 'Sinds de film in première is gegaan ben ik regelmatig aangevallen dat ik de verkrachter van Katalin als een aardige man laat zien. Daarmee provoceer ik kennelijk het publiek. Maar dat is helemaal mijn bedoeling niet. Mensen die aardig zijn kunnen ook misdaden begaan.' Katalin Varga kenmerkt zich door afwisselende sferen, stijlen en genreverwijzingen: van pure gothic tot poëtische arthouse. Het waren Eraserhead van David Lynch en later Tarkovski die Strickland de liefde voor het vak bijbrachten, maar voor het uiterlijk van Katalin Varga liet hij zich voornamelijk inspireren door Sergej Paradzjanovs Shadow of our Ancestors (1964) en The Night of the Hunter van Charles Laughton (1955). Strickland nam zijn debuut op met een grotendeels Hongaarse crew, waarvan diverse leden in het verleden met Béla Tarr en Kornél Mundruczó hebben samengewerkt.

Prijzen en nominaties
Het vernieuwende geluidsontwerp, dat natuurgeluiden vermengt met muziek en geluidseffecten, werd bekroond met de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn. Ook won Katalin Varga de prijs voor nieuw talent op het Filmfestival van Kopenhagen, kreeg Hilda Péter de prijs voor de beste actrice op het Brussels Film Festival en werd de film genomineerd voor een European Film Award in de categorie 'European Discovery', een prijs die op 12 december wordt uitgereikt. De jury van de British Independent Film Awards (BIFA's) nomineerde Katalin Varga in drie categorieën, waaronder die voor beste regiedebuut en beste productie.

Over de regisseur
Peter Strickland (1973) werd geboren in Reading, Groot-Brittanië. Hij is de zoon van een Engelse vader en een Griekse moeder, beide onderwijzers. In 1992 bewerkte en regisseerde hij Kafka's 'Die Verwandlung' voor amateurtheater. Sindsdien maakte hij diverse korte films op Super 8 en 16mm. Zijn bekendste is de vijftien minuten durende korte film Bubblegum (1996), die ook op het filmfestival van Berlijn was te zien. Voor deze vertelling over een 'crypto-Elvisachtige rockabillymuzikant' en diens ouder wordende fan werkte hij met undergroundregisseur Nick Zed en de voormalige Andy Warhol-ster Holly Woodlawn. Strickland is ook musicus. Met The Sonic Catering Band maakte hij diverse opnames en toerde hij door Europa. Katalin Varga nam hij in drie weken op in Roemenië, met het geld van een erfenis. Later kwam de Roemeense productiemaatschappij Libra Film aan boord, die de postproductie financieel ondersteunde. Strickland woont in Boedapest, waar hij werkt als leraar Engels.

Katalin Varga
Peter Strickland (GB/HON/RO 2009)
Hongaars + Roemeens gespr., Nederlands ondert. 84' kleur

Regie en scenario Peter Strickland
Montage Matyaf Fekete
Camera Mark Györi
Sound design György Kovácf, Zoltan Karaszek Muziek Steven Stapleton, Geoff Cox Producenten Tudori Giurgiu, Oana Giurgiu, Peter Strickland Met Hilda Péter, Tibor Pálffy, Norbert Tankö, Melinda Kantor Officiële website www.memento-films.com/katalin




Ingezonden persbericht