Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

11 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200808662/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 23 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor Prorail voor wijziging spoorweg Groningen - Leeuwarden)

Uitspraak over de dwangsom die de minister van VROM heeft opgelegd aan Prorail. De minister heeft de dwangsom opgelegd, omdat Prorail de spoorweg tussen Groningen en Leeuwarden zou hebben aangepast, zonder dat de hiervoor voorgeschreven procedure is gevolgd. Met de dwangsom wil de minister bereiken dat Prorail eerst een zogenoemd saneringsprogramma opstelt en maatregelen neemt tegen de toename van geluidsoverlast. Een inwoner van Tytsjerk is het niet eens met het besluit van de minister van VROM en is hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij verzet zich uiteraard niet tegen de dwangsom die aan Prorail is opgelegd, maar wel tegen de termijn die de minister Prorail heeft gegeven om aan de overtreding een einde te maken. Volgens hem is de zogenoemde begunstigingstermijn van 30 weken veel te lang en zou de termijn moeten worden verkort tot 10 weken. De Raad van State heeft de zaak op 15 december jl. op zitting behandeld.
2. 200809410/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 23 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning raffinaderij aan Luxemburgweg in Nieuwdorp) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan Total Raffinaderij Nederland voor een raffinaderij aan de Luxemburgweg in Nieuwdorp in het Sloegebied. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in augustus 2008 een eerdere milieuvergunning voor de raffinaderij gedeeltelijk vernietigd. Deze uitspraak met zaaknummer 200704489/1 is te vinden op onze site. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het provinciebestuur nieuwe voorschriften in de vergunning opgenomen voor de periode tot en met 31 december 2009. Mobilisation for the Environment vindt deze voorschriften niet streng genoeg en is daarom weer tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Raad van State. Mobilisation for the Environment heeft ook beroep ingediend tegen de geheel nieuwe milieuvergunning voor de raffinaderij, maar over die vergunning loopt nog een procedure bij de Raad van State. De zaak over de aanpassing van de eerdere milieuvergunning is op 2 november jl. op zitting behandeld.
3. 200809438/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 23 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Afval
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning afvalsorteerbedrijf Van Gansewinkel in Katwijk) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Van Gansewinkel Nederland voor een afvalsorteerbedrijf aan de Lageweg in Katwijk. Het bedrijf slaat bouw- en sloopafval, grof huishoudelijk afval en bitumineuze afvalmengsels op en over. De milieuvergunning is verleend voor een periode van tien jaar. Een aantal omwonenden verzet zich tegen deze milieuvergunning. De omwonenden zijn bang voor geur-, stof- en geluidsoverlast. Verder zou het bedrijf volgens hen op een andere locatie gevestigd moeten worden. Ook zijn ze het niet eens met de looptijd van de vergunning. Volgens de omwonenden mogen inzamelvergunningen slechts worden verleend voor de duur van vijf jaar. Zij zijn dan ook tegen de milieuvergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 22 oktober jl. op zitting behandeld.
4. 200901384/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 23 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor LPG-tankstation bij middelbare school in Alkmaar) Uitspraak over de wijziging door het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar van de milieuvergunning voor een LPG-tankstation aan de Huiswaarderweg in Alkmaar. De stichting Christelijk Voortgezet onderwijs Alkmaar en omgeving verzet zich tegen de vergunning en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Jan Arentsz school staat aan de Mandemakerstraat en grenst gedeeltelijk aan het LPG-tankstation. Het gemeentebestuur had volgens de stichting beter moeten onderzoeken wat de veiligheidsrisico's zijn van het LPG-tankstation voor de leerlingen van de school. Bovendien is volgens de stichting bij de berekening van het veiligheidsrisico uitgegaan van een te laag aantal leerlingen en docenten op de school. De zaak is op 30 november jl. op zitting behandeld.
5. 200901609/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 23 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning Turkse moskee in Waalwijk) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Waalwijk heeft verleend voor een Turkse moskee aan de Eerste Zeine in Waalwijk. Een aantal omwonenden komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral voor parkeer- en verkeersoverlast. De omwonenden vinden dat het aantal parkeerplaatsen dat de moskee nodig heeft, niet goed is berekend en ontoereikend is. Ook vinden zij dat het bouwplan had moeten voorzien in een fietsenstalling. De Raad van State heeft de zaak op 3 november jl. op zitting behandeld.
6. 200901801/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 23 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Monumentenwet
inhoudsindicatie:

(Monumentenvergunning voor ontwikkeling oud ziekenhuisterrein in Bloemendaal) Uitspraak over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Bloemendaal heeft verleend voor het veranderen van het voormalige provinciaal ziekenhuis Meer en Berg aan de Brederodelaan in een appartementengebouw. In de vergunning staat dat de zuidvleugel van de voormalige psychiatrische inrichting en de schoorsteen mogen worden afgebroken. Onder meer de vereniging Behoud Landgoed Meer en Berg en de stichting Schapenduinen zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Haarlem verklaarde in februari 2009 een eerder beroep van de vereniging en de stichting gedeeltelijk gegrond. Naar het oordeel van de rechtbank had het gemeentebestuur beter moeten motiveren waarom de zuidvleugel en schoorsteen moeten worden afgebroken om de appartementen te kunnen bouwen. Volgens de vereniging en de stichting had de rechtbank de hele monumentenvergunning moeten vernietigen. Ook projectontwikkelaar Park Brederode is in hoger beroep gekomen. De projectontwikkelaar is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank. Volgens hem heeft het gemeentebestuur wel goed gemotiveerd waarom de zuidvleugel en de schoorsteen moeten verdwijnen. De zaak is op 8 oktober jl. op zitting behandeld.
7. 200901918/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 23 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Weigering maatregelen te treffen tegen camping Ponderosa in Ulicoten) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Baarle Nassau om maatregelen te treffen tegen camping Ponderosa aan de Maaijkant in Ulicoten. Een aantal omwonenden had om maatregelen verzocht omdat de exploitant van de camping de regels van het bestemmingsplan zou overtreden. Volgens het gemeentebestuur zijn er bij de exploitant echter verwachtingen gewekt dat niet zou worden opgetreden. Bovendien verzetten ook de financiële belangen van de camping zich tegen handhaving, aldus het gemeentebestuur. De omwonenden zijn tegen de weigering in beroep gekomen bij de rechtbank in Breda. Die stelde de omwonenden in februari 2009 in het gelijk. Volgens de rechtbank had het gemeentebestuur beter moeten motiveren waarom hij geen maatregelen wilde treffen. Tegen deze uitspraak zijn het gemeentebestuur én de omwonenden in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het gemeentebestuur is er inmiddels een nieuw bestemmingsplan waarin de camping wordt gelegaliseerd, zodat er geen reden meer is om maatregelen te treffen tegen de camping. De omwonenden vinden dat de rechtbank de gemeente juist had moeten opdragen om maatregelen te treffen. De zaak is op 30 november jl. op zitting behandeld.
8. 200902434/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 23 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Monster Noord' van de gemeente Westland) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Monster Noord' van de gemeente Westland. Het plan maakt woningbouw mogelijk in het gebied ten noorden van Monster, evenwijdig aan het duingebied langs de kust. Het gebied wordt begrensd door de Slaperdijk, het Schelpenpad, de Madeweg, het Westerhonk en de Duyvenvoordestraat. Het provinciebestuur heeft aan een groot deel van het bestemmingsplan goedkeuring onthouden. De woningen die in dit deel van het plan zouden worden gebouwd, zouden volgens het provinciebestuur buiten de zogenoemde rode contour liggen en dat is in strijd met het provinciale beleid. Een aantal omwonenden is bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in beroep gekomen tegen het deel van het plan dat wél is goedgekeurd. Zij zijn bang dat de woningen die buiten de rode contour zouden worden gebouwd nu in het overgebleven, goedgekeurde deel van het gebied zullen worden gebouwd. Ook zou het plan niet meer financieel uitvoerbaar zijn nu aan een groot deel goedkeuring ervan is onthouden. Verder vinden zij dat er meer onderzoek had moeten worden gedaan naar de gevolgen van de woningbouw voor het natuurgebied Solleveld en Kapittelduinen. De zaak is op 23 november jl. op zitting behandeld.
9. 200903059/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 23 december 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor uitgaanscentrum aan Hemkade in Zaandam) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad heeft opgelegd aan een uitgaanscentrum aan de Hemkade in Zaandam. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat uit een geluidsonderzoek zou zijn gebleken dat het uitgaanscentrum niet aan de geluidsnormen kan voldoen. Het centrum is tegen de dwangsom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is veel tijd en geld gestoken in het treffen van maatregelen om geluidsoverlast tegen te gaan. Het gemeentebestuur heeft daar onvoldoende rekening mee gehouden, aldus het centrum. De zaak is op 13 november jl. op zitting behandeld.
10. 200903080/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 23 december 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek om openbaarmaking van informatie over Schipholbrand) Uitspraak over de afwijzing door de minister van Justitie van het verzoek van MSNP Management B.V. om informatie openbaar te maken die betrekking heeft op de brand in het cellencomplex op Schiphol Oost in oktober 2005. De minister heeft zijn besluit gebaseerd op de zogenoemde Rijkswet Onderzoeksraad voor veiligheid. In die wet staat dat het rapport van de Onderzoeksraad uiteraard openbaar wordt gemaakt, maar dat concepten van het rapport en informatie die ten behoeve van het onderzoek door de raad is verzameld, niet openbaar zijn. De minister is van mening dat het verzoek van MSNP alleen betrekking heeft op informatie die ten behoeve van het onderzoek door de raad is verzameld. Daarom heeft hij het verzoek afgewezen. De rechtbank in Almelo heeft in maart 2009 een eerder beroep van MSNP tegen het besluit van de minister echter gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank in Almelo geldt de regeling in de Rijkswet alleen voor verzoeken die bij de Onderzoeksraad zelf worden ingediend. Wordt een verzoek bij een ander bestuursorgaan ingediend, zoals in dit geval bij de minister van Justitie, dan kan deze een afwijzing om stukken openbaar te maken, niet baseren op de Rijkswet, aldus de rechtbank. De rechtbank heeft de minister dan ook opgedragen het verzoek van MSNP opnieuw te behandelen. De minister van Justitie is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is van mening dat de rechtbank met deze uitspraak `afbreuk doet aan de betekenis van de bijzondere openbaarmakingsregeling' in de Rijkswet. De Raad van State heeft de zaak op 13 oktober jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2