Ingezonden persbericht


Intel kondigt volgende generatie Intel Atom-platform aan

Eerste Intel-chips met graphics en geheugencontroller geïntegreerd op de CPU; lager energiegebruik, kleinere systemen en hogere prestaties

Samenvatting:

· Hoge mate van integratie plus 45nm technologie resulteert in aanzienlijke stroombesparingen, hogere prestaties en een kleiner formaat
· Stroomgebruik gemiddeld 20 procent lager dan bij de vorige generatie, voor een langere batterijlevensduur in netbooks
· Ruim 80 netbookmodellen gepland door bekende fabrikanten, waaronder ASUS, Acer, Dell, Toshiba, Fujitsu, Lenovo, Samsung en MSI
· Systemen met volgende generatie Intel Atom verkrijgbaar vanaf 4 januari

Kontich, 21 december 2009 - Intel kondigt vandaag nieuwe Intel Atom-processors aan, waarbij geïntegreerde graphics direct in de CPU zijn ingebouwd. Dit zorgt voor hogere prestaties en kleinere, energiezuinigere designs voor een nieuwe generatie netbooks en instap-desktops. Bekende fabrikanten zullen binnen enkele weken systemen met de nieuwe Intel Atom processors en de bijbehorende nieuwe chipsets leveren.

Het nieuwste Intel-platform voor netbooks bestaat uit een nieuwe Intel Atom-processor; de N450, en een nieuwe, energiezuinige Intel NM10 Express Chipset. Voor instap-desktops is er de Intel Atom-processor D410 of de dual-core D510, eveneens in combinatie met de Intel NM10 Express Chipset. De Atom-processor is specifiek ontworpen voor kleine apparaten en een laag energiegebruik. Het is nog steeds Intels kleinste chip, geproduceerd op basis van Intels 45nm high-k metal gate procédé. De chip en de chipset zijn kleiner geworden dankzij een hogere mate van integratie en het 45nm procédé, waarmee kleinere, compactere systemen mogelijk worden tegen lagere kosten en met hogere prestaties.

Brede ondersteuning uit de industrie
De industrie blijft het Atom-platform ondersteunen, gezien het feit dat met name netbooks het afgelopen recessiejaar goed verkocht werden, dankzij de lage prijs, de functionaliteit en het compacte formaat (7 tot 10,2 inch schermen). Daarnaast verwacht Intel dat Atom ingezet zal worden voor een grote verscheidenheid aan compacte, aantrekkelijk geprijsde instap-desktops, waaronder ultra-compacte modellen (minder dan 1 liter volume), modellen zonder ventilatoren en laaggeprijsde alles-in-één toestellen.

Sinds Intel in juni 2008 de eerste Atom-processor voor netbooks en instap-desktops aankondigde, is de markt snel gegroeid. Sinds die introductie heeft Intel wereldwijd ruim 40 miljoen Atom-chips voor netbooks geleverd aan alle grote fabrikanten. Er zijn in dezelfde tijdspanne meer netbooks verkocht dan Apple iPhones of Nintedo Wii spelcomputers. Volgens ABI Research zal het totale aantal geleverde Atom-processors in alle segmenten in 2011 naar verwachting groeien tot honderden miljoenen.

"De Intel Atom-processor vormde het afgelopen anderhalf jaar de basis voor een totaal nieuwe categorie computers en wij denken dat deze groei zich zal voortzetten voor apparaten als netbooks en instap-desktops", zegt Mooly Eden, Intel corporate vice president en general manager van Intels PC Client Group. "We zijn blij dat we nu een nieuwe generatie Atom-platform kunnen leveren en starten samen met de industrie een tweede groeifase, met innovatieve, compactere systemen die hogere prestaties en een betere batterijlevensduur bieden."

Tot op heden zijn er ruim 80 modellen aangekondigd die gebaseerd zijn op het nieuwe Intel-platform, van vooraanstaande OEMs als ASUS, Acer, Lenovo, Dell, MSI, Toshiba, Samsung en Fujitsu. Hoewel het overgrote deel van deze systemen zal worden geleverd met het nieuwe Windows 7 Starter of Home Basic besturingssysteem, kunnen consumenten zelf kiezen welk besturingssysteem ze willen. Sommige fabrikanten bieden Moblin Linux v2 als alternatief voor klanten die de voorkeur geven aan een gebruikersinterface die ze zelf kunnen aanpassen.

Wereldwijd stijgt ook het aantal netbooks dat geleverd wordt door telecombedrijven als T-Mobile, Vodafone, Orange en anderen. De verwachting is dat deze toename een nieuwe groeifase zal inleiden. Intel heeft nauw samengewerkt met telecombedrijven en modemfabrikanten om de 3G-mogelijkheden van netbooks in zowel bestaande als nieuwe markten verder te verbeteren. Op dit moment zijn er al tientallen telecombedrijven in verschillende marktgebieden die netbooks aanbieden en dit aantal zal naar verwachting toenemen met de lancering van het nieuwe platform.

Betere prestaties - betere graphics
Een van de belangrijkste kenmerken van het nieuwe platform is de integratie van de geheugen-controller en graphics in de CPU; een industrieprimeur voor x86-chips. Dit bekent dat het nieuwe platform uit slechts twee chips (CPU + chipset) bestaat, in plaats van drie in de voorgaande generatie (CPU, chipset, I/O-controller hub). Daarnaast genereert het nieuwe platform minder warmte en zijn er aanzienlijke reducties in kosten, grootte en stroomgebruik. Het nieuwe netbookplatform gebruikt gemiddeld 20 procent minder stroom en is aanzienlijk kleiner dan het voorgaande Atom-platform. Dit resulteert in compactere systemen en een langere batterijlevensduur. Dankzij de hogere mate van integratie is de totale grootte van het netbookplatform met ongeveer 60 procent verkleind. Voor instap-desktops is dit zelfs bijna 70 procent, terwijl de warmteproductie ongeveer 50 procent lager is dan bij de vorige generatie.

Over het platform
De N450 is een single-core Atom-processor met 512K L2 cache en een warmte-opbrengst (TDP) van 7 watt, inclusief de chipset. De D410 voor instap-desktops is een single-core Atom-processor met 512K L2 cache en een totale TDP van 12 watt, inclusief de chipset. De D510 voor instapmodellen desktop pc's is een dual-core Atom-processor met 1Mb L2 cache en een TDP van 15 watt, inclusief de chipset. De nieuwe chips draaien allemaal op 1,66GHz. Prijzen en beschikbaarheid worden in januari 2010 bekendgemaakt, wanneer de systemen van PC fabrikanten op de markt komen.



Ingezonden persbericht