Gemeente Rotterdam

21 december 2009

Rotterdam investeert in huisvesting leerlingen

Rotterdam besteedt in 2010, in totaal ruim 93 miljoen euro aan onderwijshuisvesting. Huisvesting van basis- en middelbare scholen is een wettelijke taak van de gemeente. Schoolbesturen dienen daarvoor voorstellen in, die de gemeente beoordeelt. Het Huisvestingsprogramma 2010, bevat alle gehonoreerde aanvragen van schoolbesturen.

Van het totale bedrag geeft Rotterdam 27 miljoen euro uit aan nieuwbouw en uitbreiding van scholen. Van het budget gaat 1,3 miljoen euro naar het onderhoud van de gebouwen. Rotterdam heeft in totaal 800 schoolgebouwen. Naast het onderhoud zijn er ook schoolgebouwen die toe zijn aan renovatie. Zo'n 19 miljoen euro van het budget gaat daarom naar renovatie en aanpassingen van scholen. Alles bij elkaar opgeteld zorgt Rotterdam met bijna 73 miljoen voor het oplossen van problemen rondom capaciteit, waardoor noodlokalen kunnen verdwijnen. Dat is ruim 80 procent van het totale budget voor onderwijshuisvesting.

Grotere investering

Voordat schoolbesturen kunnen beginnen met bouwen, vindt er eerst een bouwvoorbereiding plaats. Deze voorbereidingen duren soms langer, bijvoorbeeld vanwege de wijziging van bestemmingsplannen. Voor dit jaar is een grotere investering nodig, omdat er nieuwe plannen worden opgestart en er vertragingen weg te werken zijn. Onderwijswethouder Peter Lamers: "Rotterdam investeert in goed onderwijs en dus ook in de schoolgebouwen in deze stad. Naast het reguliere onderhoud, worden schoolgebouwen ook aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen. Zo is er meer ruimte nodig voor brede schoolactiviteiten waarmee leerlingen hun talenten ontwikkelen. Rotterdam bouwt daarom multifunctionele accommodaties, waar meerdere partijen gebruik maken van hetzelfde gebouw. Ook programma's als Lekker fit! voor meer lichaamsbeweging en Rotterdam Kindvriendelijk zorgen voor een behoefte aan meer gymzalen, kindvriendelijke schoolpleinen en andere ruimten."