Persbericht

Recessie gaat IT-ontwikkelingen in 2010 positief beïnvloeden

Rotterdam, 21 december 2009 - Progress Software Corporation (NASDAQ: PRGS), een software-leverancier die ondernemingen in staat stelt om direct te reageren op veranderende omstandigheden, verwacht dat innovatie op het gebied van IT in 2010 in een stroomversnelling zal raken. Progress Software waarschuwt daarnaast dat CIO's die hierin voorop willen lopen alle kansen moeten aangrijpen om te innoveren. Het is hierbij belangrijk om consumententrends goed in de gaten te houden en ook buiten de organisatiegrenzen ideeën te vergaren.

Op basis van feedback van klanten en resultaten van de eigen research and development-afdeling, benoemt Progress Software vijf belangrijke technologische trends die in 2010 voor grote veranderingen gaan zorgen in IT- en informatiebeheer.


1. Real-time inzicht in bedrijfsvoering en real-time beheer wordt belangrijker Steeds meer organisaties hebben behoefte aan inzicht in bedrijfsprocessen in real-time. In 2010 zal deze trend zich voortzetten. Organisaties kunnen het zich niet veroorloven om geld en klanten te verliezen omdat ze problemen te laat signaleren. Onderzoek eerder dit jaar wijst uit dat 67 procent van de organisaties pas op de hoogte is van problemen na meldingen van klanten. Daarnaast heeft viervijfde van de ondervraagde organisaties al te maken met complexe bedrijfsprocessen die real-time monitoring vereisen. In 2010 gaat real-time inzicht een essentiële rol spelen in het succes van de bedrijfsvoering van organisaties.


2. Toename van informatieverwerking op basis van 'events' De veranderde bedrijfsbehoefte vraagt om een alternatieve invulling van IT. Dit zal de manier waarop applicaties worden gebouwd en geïmplementeerd drastisch beïnvloeden. Informatieverwerking op basis van 'events' zal een steeds grotere rol gaan spelen. Een event is een verandering van een bepaalde situatie die relevant is voor de bedrijfsvoering. Organisaties kunnen vervolgens direct inspelen op de verandering op het moment dat deze plaatsvindt. Architecturen zullen in toenemende mate gebouwd worden rondom deze 'events' en zullen event streams zien als nieuwe informatiebronnen. Dit geldt zowel voor veranderingen die plaatsvinden binnen de organisatie als wel externe events, bijvoorbeeld bij partners en klanten.


3. Cloud computing wordt mainstream
Storage-as-a-service, platform-as-a-service en compute-as-a-service worden steeds meer ingezet door organisaties. Gezien de overtuigende kostenbesparingen zal de overgang naar deze methodes waarschijnlijk sneller verlopen dan analisten suggereren. Bovendien zal het de open source-markt en markten voor traditionele software aanzienlijk veranderen. De oplossing zelf en de manier van aanleveren gaan namelijk een steeds belangrijkere rol spelen.


4. Mobiele toepassingen de grootste drijfveer van innovatie Mobile computing blijft de grootste drijfveer voor innovatie. Internet wordt niet alleen gebruikt voor desktops maar breidt zich verder uit naar PDA's, systemen in auto's, smartphones en zelfs koelkasten die op afstand aangestuurd worden. Mensen maken steeds meer gebruik van internet op de manier die het beste bij hen past. Dit stimuleert de ontwikkeling van verdere toepassingen. Belangrijke trends hierbij zijn de behoefte om binnenshuis energie te besparen en het gebruik van de 'smart grid'. Dit is een technologie die energie bespaart door energiegebruikers van de juiste hoeveelheid elektriciteit te voorzien. Het energiegebruik van apparaten kan hierdoor op afstand optimaal worden geregeld.


5. CIO's moeten IT-investeringen uitgebreider verantwoorden Door de recessie wordt kritischer gekeken naar investeringen. CIO's moeten daarom de ROI van IT steeds duidelijker aan kunnen tonen. Hetzelfde geldt voor de relevantie van IT-investeringen binnen de bedrijfsvoering en bijdrage daarvan aan de bedrijfsstrategie.

"Op het eerste gezicht lijkt het slechts om kleine ontwikkelingen te gaan op het gebied van informatiebeheer, mobiele oplossingen en cloud computing, maar niets is minder waar", zegt Dr. John Bates, chief technology officer en head of corporate development bij Progress Software. "Deze ontwikkelingen openen namelijk geheel nieuwe deuren voor organisaties. De behoefte om efficiency te vergroten en energieverbruik van woningen en bedrijven te verlagen, zorgt voor grote veranderingen in 2010. Trends die tegelijk relevant worden voor zowel consumenten als bedrijven zullen leiden tot belangrijke veranderingen op IT-gebied."

"CIO's zullen nieuwe paden moeten betreden om werkelijk succesvol te zijn", vervolgt Bates. "Ze moeten durven afstappen van conventionele oplossingen die al jaren door organisaties worden beproefd. Het is belangrijk dat ze voortdurend zoeken naar afstemming met de CEO en het managementteam en blijven streven naar vernieuwende oplossingen."