Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_7YXJRW

21 december 2009

Perfecte ballen met papsneeuw

Winnaars Nationale Wetenschapsquiz Junior bekend

Maar elf procent van de kinderen die hebben meegedaan met de Nationale Wetenschapsquiz Junior weet dat je voor perfecte ballen papsneeuw nodig hebt. Veel kinderen zullen dus in de afgelopen dagen slappe ballen hebben gegooid. Het grootste gedeelte van de inzenders weet wel hoe het touch screen van een telefoon werkt. Dat blijkt uit de honderden inzendingen voor de Juniorquiz 2008. NWO organiseert de quiz samen met de VPRO.

De spitse neus van een raket heeft voor veruit de meeste kinderen geen geheimen meer. 89 procent van de inzenders weet dat raketten een spitse neus hebben om sneller en stabieler te kunnen vliegen. De jongens blijken de meeste kennis van scheten te hebben. Bijna twee keer zoveel jongens als meisjes weten dat een scheet in een potje gewoon blijft stinken.

Winnaars

Niemand wist alle tien de vragen goed te beantwoorden, maar groep 7AA van basisschool de Klipper uit Hoorn had als enige schoolklas negen goede antwoorden. Zij winnen een schoolreis naar een pretpark in Nederland.

Winnaar van de kranteninzenders is de tienjarige Olivier Brussee uit Heemstede. Bij hem thuis lezen ze de Volkskrant. Hij maakte maar één fout. Hij mag samen met zijn familie op reis naar een pretpark in Europa. Ook Ralph Schrijer uit Amersfoort en Jonnah en Dana Goldberg uit Amsterdam maakten maar één fout. Olivier werd geloot als de winnaar. Ralph Schrijer van elf wint de tweede prijs, een reis naar een pretpark in de Benelux. Jonnah van elf en Dana van zeven stuurden samen hun antwoorden in en mogen met hun familie naar een pretpark in Nederland.

De Nationale Wetenschapsquiz Junior 2009 was iets makkelijker dan die van 2008. De deelnemers hebben gemiddeld zes van de tien vragen goed beantwoord, vorig jaar was dat vijf van de tien vragen. Jongens scoorden iets beter dan meisjes.

De knapste klas van Nederland

NWO en de VPRO waren dit jaar voor de televisie-uitzendingen weer op zoek naar de knapste klas van Nederland. Vier klassen werden uitgekozen om te strijden voor de eretitel en een ontdekkingsreis voor de hele klas. In de finale namen de klassenvertegenwoordigers uit groep 8 van CBS De Vliet uit Klaaswaal, de G.J. Van den Brinkschool uit Wageningen, OBS Cranendonck uit Maarheze en OBS De Tweemaster uit Nigtevecht het tegen elkaar op. OBS Cranendonck uit Maarheze sleepte de eerste prijs in de wacht.

De antwoorden

Hieronder kort de antwoorden. De uitgebreide uitleg staat op www.nwo.nl/quiz en www.deknapsteklasvannederland.nl. 1A, 2C, 3C, 4C, 5C, 6B, 7A, 8C, 9A, 10B.

Over NWO

NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.


---