Gemeente Alkmaar


Openbare inschrijving voormalig IJkgebouw sluit 6 januari 2010

Alkmaar, 21 december 2009

Alkmaarders met ideeën voor een nieuwe bestemming van het voormalig IJkgebouw in het Victoriepark kunnen hun plannen nog tot en met 6 januari 2010 inleveren bij de gemeente. Door middel van een openbare inschrijving geeft de gemeente Alkmaar iedereen de kans om met een plan en een bijbehorende bieding te komen voor het gebouw op deze historische locatie in de stad.

Vereisten
Ingediende plannen moeten zodanig uitgewerkt zijn dat duidelijk wordt wat de bedoeling is, hoe het gerealiseerd en in stand gehouden gaat worden, inclusief een globale financiële onderbouwing. Het plan moet minimaal voldoen aan de gestelde randvoorwaarden en wordt beoordeeld op de kwaliteitscriteria. Het plan dient ook vergezeld te gaan van een bijbehorende bieding op het voormalig IJkgebouw in het Victoriepark.

Procedure

Plannen kunnen uiterlijk 6 januari 2010 tot 16.00 uur ingeleverd worden bij de publieksbalie van het Stadskantoor. De ingediende plannen worden getoetst aan de gestelde randvoorwaarden, waarna de gemeenteraad het plan kiest dat nader uitgewerkt mag worden. De inschrijver krijgt drie maanden de gelegenheid om, in samenspraak met de gemeente, zijn idee nader uit te werken.

Het uitgewerkte plan wordt vervolgens aan het college van burgemeester en wethouders voorgelegd waarna het college beslist of het voormalig IJkgebouw aan de inschrijver wordt gegund. Dit is naar verwachting in juni 2010.

IJkgebouw
Het IJkgebouw werd vroeger gebruikt om de goederen van de binnenvaartschepen te ijken. IJken is het aanbrengen of controleren van de schaalverdeling op een weeginstrument. Het pand is gebouwd in 1877-1878 en is een goed voorbeeld van de sobere overheidsarchitectuur van die tijd. Het gebouw is gekenmerkt als beeldbepalend en illustreert mede de ontwikkeling van de overheidsarchitectuur in Alkmaar in de negentiende eeuw.

Herinrichting Victoriepark
Het Victoriepark ligt ingeklemd tussen het oude stadscentrum en het Noord-Hollandskanaal. Het is na het slechten van de stadswallen rond 1875 aangelegd en wordt binnenkort heringericht. Het definitieve ontwerp voor de herinrichting van het Victoriepark is inmiddels klaar. Binnenkort worden de werkzaamheden aanbesteed. Het oostelijk deel van het park is buiten dit ontwerp gelaten (incl. het IJkgebouw), omdat nog niet duidelijk is welke invulling aan dit gedeelte van het park wordt gegeven.

Meer informatie

Bij de publieksbalie van het Stadskantoor is een uitgebreide brochure over de openbare inschrijving beschikbaar.


Noot voor de redactie,

Gemeente Alkmaar