NOC*NSF


Arnhem, 21 december 2009

Centra voor Topsport en Onderwijs geaccrediteerd

In maart van dit jaar gaf Staatssecretaris Bussemaker van VWS het startsein voor de verschillende Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO's). Dit was onder voorbehoud van een aantal prestatieafspraken. De resultaten en voortgang van deze afspraken zijn objectief beoordeeld met voor alle Centra voor Topsport en Onderwijs een positieve uitkomst. Hiermee zijn de CTO's Amsterdam, Eindhoven, Heerenveen en Papendal tot en met 2012 geaccrediteerd.

Het Ministerie van VWS en NOC*NSF hebben bureau Valkenbosch gevraagd om de prestatieafspraken te beoordelen. Met deze positieve beoordeling is er een nieuwe en forse stap gezet in de verdere vorm en invulling van het concept van de Centra voor Topsport en Onderwijs in Nederland. Met de afronding van het formele accreditatietraject is het maximale aantal van vier CTO's bereikt.

Centra voor Topsport en Onderwijs
'In de fase waarin de omvang van trainings- en wedstrijdprogramma's sterk moet toenemen om de aansluiting op het internationale niveau te krijgen of te behouden, zorgt een aantal factoren, dat te maken heeft met de infrastructuur, voor uitval van een deel van de talenten. Voorbeelden hiervan zijn de combinatie sport en studie, het gebrek aan goede en beschikbare trainingsfaciliteiten, de toenemende reistijden en de beschikbaarheid van voorzieningen. Zij vormen belangrijke randvoorwaarden voor het opleidingsprogramma van het sporttalent.' (Citaat uit Masterplan Talentontwikkeling, NOC*NSF).

Deze constatering en daarnaast een analyse met deskundigen van sportbonden leverde een aantal uitdagingen op. Een daarvan was op locaties opleidingsprogramma's bundelen met de benodigde topfaciliteiten. Voor de sport en het ministerie van VWS zijn verbetering van de landelijke (top)sportinfrastruc-tuur en de omgeving van de sporter speerpunten. Vandaar de gekozen insteek voor CTO's. De CTO's zijn bedoeld voor de hoogste nationale senioren en talenten van topsportprogramma's van bonden. Uniek aan de CTO's is dat op één locatie full-time trainen, studeren en wonen optimaal te combineren is, met minimale reistijden. In vergelijking met een aantal internationale concurrenten miste Nederland nog dergelijke locaties waar topsportprogramma's, voorzieningen en kennis zijn gebundeld. De eisen waaraan CTO's moeten voldoen om te worden erkend en geaccrediteerd, liggen op het gebied van organisatie, infrastructuur, trainingsaccommodaties, onderwijs, huisvesting, experts/begeleiding en (para)medische voorzieningen. Daarnaast moeten CTO's minstens zes sportbonden, elf programma's en 55 topsporters 'in huis' hebben en faciliteren op het gebied van trainen, wonen en studeren.
-----------------------