Gemeente Berkelland


Wethouder Jan Zappeij: "Ik vind mantelzorg onmeundig belangrijk"

"Ik vind mantelzorg `onmeundig' belangrijk", begint wethouder Jan Zappeij. Hij is verantwoordelijk wethouder voor het beleid in de gemeente Berkelland ten aanzien van mantelzorg en vrijwilligerswerk. Jan Zappeij is getrouwd, woont in Borculo en heeft drie kinderen. "Iedereen krijgt vroeg of laat in zijn leven te maken met mantelzorg en dus ons gezin ook. Bij ons beperkt zich dat op dit moment gelukkig tot `regeltaken'. Mijn moeder is inmiddels 87 jaar, woont nog zelfstandig en is gelukkig nog redelijk gezond. Sinds kort krijgt ze huishoudelijke hulp en dat is erg prettig. Ze redt zich dus best goed alleen, alleen de administratieve zaken krijgt ze niet meer goed op een rij. Mijn vrouw Anke helpt haar nu daarbij. Nu heb ik mooi mijn eigen secretaresse, roept mijn moeder dan. Dus dat soort zaken regelen wij nu voor haar. Verder heb ik nog een broer en twee zussen die ook regelmatig wat voor haar doen. Het is fijn dat je de zorg kan delen."

"Veel mantelzorgers hebben het veel zwaarder, daarom vind ik respijtzorg zo belangrijk. Zij moeten de gelegenheid hebben om af en toe de zorg over te kunnen dragen en dan zelf even vrij van zorg te zijn, ofwel respijt te hebben. Dat kan door de inzet van een vrijwilliger die de zorg even overneemt. Verder zijn er voorzieningen waar de zorgvrager af en toe even terecht kan. Door respijtzorg te bieden kun je zorgen dat zij niet overbelast raken en de zorg daardoor beter volhouden. Dus respijtzorg heeft voor mij prioriteit."

Jonge mantelzorgers

"Respijt is ook belangrijk voor jonge mantelzorgers. In mijn omgeving zie ik ook jongeren die door ziekte van ouders veel mantelzorgtaken verrichten. Dat heeft heel veel impact op hun dagelijks leven. Ik heb daar heel veel bewondering voor en vind dat we ook voor hen aandacht moeten hebben. Een dagje uit bijvoorbeeld, kan voor hen veel betekenen. Daarom worden ook voor jonge mantelzorgers in de regio activiteiten georganiseerd."

Onduidelijk

"Ik kende de term mantelzorg overigens al uit mijn vroegere werk in de welzijnssector. Heb eigenlijk wat moeite met de term, vind de term wat onduidelijk. Het is dan ook belangrijk dat mensen weten wát mantelzorg is en wié mantelzorger is. Op die manier kunnen ze in aanraking komen met de ondersteuning die het Steunpunt MantelZorg hen kan bieden."

Spreekuur

We willen als gemeente die ondersteuning zo laagdrempelig mogelijk aanbieden. Daarom hebben we iedere twee weken een spreekuur voor mantelzorgers in het gemeentehuis in Borculo. Daar kunnen mantelzorgers uit de gemeente, zonder afspraak, terecht op dinsdag van 11.00 - 12.00 uur, in alle even weken. Dan zit mantelzorgconsulent Karin Hogevonder daar om hen advies en informatie te geven. Ik hoop dat mantelzorgers zich gaan realiseren dat ze het niet helemaal alleen hoeven te doen en dat ze hulp gaan vragen.

Op die manier kunnen we zorgen dat zij niet overbelast raken!"