Gemeente Berkelland


Wensballonnen zijn niet veilig

Hoe mooi ze ook zijn, de wensballonnen die tegenwoordig populair zijn, zijn niet brandveilig. Eigenlijk zijn het vliegende brandhaarden, waarover je geen controle meer hebt, als je ze hebt opgelaten. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft daarom afspraken gemaakt met de producenten. In ieder geval zullen de ballonnen in de toekomst veiliger gemaakt worden. Tot die tijd komt er op de verpakking een sticker met de tekst: "Pas op brandgevaarlijk! 18+. Dit product kan bij onjuist gebruik brand veroorzaken, lees eerst de gebruiksaanwijzing".

Mocht u toch een wensballon willen oplaten, houd dan rekening met het volgende:

* Controleer de ballon vóór gebruik op beschadigingen zoals gaatjes en scheuren. Laat nooit een beschadigde ballon op.
* Maak er geen andere voorwerpen aan vast.
* Let goed op de weersomstandigheden. Laat de ballon alleen op bij droog weer en bij maximaal windkracht 2. Laat hem niet op in perioden van droogte.

* Let goed op de omgeving; laat de ballon uitsluitend buitenshuis op. Zorg voor een vrije uitvliegroute, houd dus ruim afstand van bomen, huizen, gebouwen en andere (brandbare) obstakels. Blijf buiten een straal van 15 kilometer rondom (zweef)vliegvelden.
* Laat de ballon altijd samen met iemand anders op, en houd hem met minstens twee volwassen mensen vast tot het moment van oplaten.
* Houd een emmer met bluswater bij de hand.
* Neem de tijd. Als de brander goed brandt, houd hem dan nog minstens 90 seconden vast voordat u hem oplaat.