Ingezonden persbericht


SeARCH (Bjarne Mastenbroek) is 'Architect van het Jaar 2009'
---

Tijdens een geanimeerde bijeenkomst in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam vond afgelopen zaterdag 19-12-2008 de feestelijke uitreiking plaats van de derde 'Architect van het Jaar' Prijs, editie 2009. De prijs is ingesteld door ArchitectenWerk en heeft als doel om - naast de reeds gekende hoge architectonische kwaliteit van het gerealiseerde werk - ook de professionaliteit en innovatiekracht van Nederlandse architectenbureaus nader onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, pers en publiek.

SeARCH uit Amsterdam, het architectenbureau van oprichter Bjarne Mastenbroek, won de categorieprijs voor grote bureaus en werd aansluitend door de jury unaniem gekozen als 'Architect van het Jaar 2009'. Aan deze prijs is een geldbedrag van 5.000,- Euro verbonden, ter beschikking gesteld door hoofdsponsor Alcoa Architectuursystemen uit Harderwijk.

Uit het juryrapport: "(.) draagt de jury Bjarne Mastenbroek met SeARCH graag voor als winnaar van de categorieprijs voor grote bureaus, vooral door de combinatie van durf in de zoektocht naar nieuwe architectonische wegen als in het aanspreken van opdrachtgevers en vakgenoten op hun verantwoordelijkheid. (...) De jury heeft uiteindelijk unaniem besloten de 'Alcoa Architect van het Jaar Prijs 2009' te gunnen aan het architectenbureau dat gepassioneerd werkt aan toparchitectuur, aan een eigen visie op duurzaamheid en wiens oprichter zich niet aflatend inzet voor de hele beroepsgroep: SeARCH uit Amsterdam."

De drie categorieprijzen werden als volgt verdeeld:
- Categorie Large (boven 20 fte): SeARCH uit Amsterdam
- Categorie Medium (6-20 fte): Atelier Kempe Thill uit Rotterdam
- Categorie Small (tot 5 fte): Kingma Roorda Architecten uit Rotterdam

Publieksprijs: Faro Architecten uit Lisserbroek en Zutphen. Online stemming via Architectenweb (met meer dan 25 % van de 1.686 stemmen).

Hoofdprijs 'Architect van het Jaar 2009': SeARCH (Bjarne Mastenbroek) uit Amsterdam.
---

De 10 genomineerden uit de 21 inzendingen van dit seizoen 2009 waren: Categorie Large: Faro Architecten, KCAP Architects & Planners, RAU, SeARCH. Categorie Medium: BIQ Stadsontwerp, Atelier Kempe Thill, Moriko Kira Architect, Onix, Architectenbureau Paul de Ruiter. Categorie Small: Kingma Roorda Architecten.

De jury bestond uit:
Prof. Dr Ir Andy van den Dobbelsteen - hoogleraar Climate Design and Sustainability TU Delft, Ir Harm Tilman - hoofdredacteur vakblad 'de Architect' en Ir Rudy Uytenhaak - Architect van het Jaar 2008.

Thema 2009:
Aan de inzenders werd gevraagd om hun visie te geven op een tweetal zelf gekozen thema's en die visie te illustreren aan de hand van enkele gerealiseerde projecten. Tevens vroeg de jury dit jaar om te beschrijven wat de inzenders hebben geleerd van de crisis (die in de architectenwereld zo hard toeslaat), hoe ze daar in hun werk en bureaustrategie mee zijn omgegaan en welke oplossingen zij daarvoor hebben kunnen vinden.

Voor nadere informatie en het integrale juryrapport (vanaf morgen) zie www.architectvanhetjaar.nl De bijgevoegde foto's zijn van Rene van den Burg: Bjarne Mastenbroek (SeARCH) met oorkonde en hoofdprijs (1) en tijdens zijn dankwoord (2).
---