Ministerie van Economische Zaken

GSM en UMTS vergunningen ook voor andere toepassingen te gebruiken

21 december 2009
Door een wijziging van het Nationaal Frequentieplan -een soort bestemmingsplan voor de ether- kunnen mobiele telefoniebedrijven hun vergunningen voor GSM en UMTS (IMT-2000) straks ook voor andere technologieën gaan gebruiken.

Staatssecretaris Heemskerk wijzigt het Nationaal Frequentieplan (NFP), zodat de bedrijven hun GSM en UMTS vergunningen straks bijvoorbeeld ook kunnen gaan gebruiken voor Lte (de verwachte opvolger van UMTS). Volgens Heemskerk ontstaat door de aanpassing van het NFP meer ruimte voor de bedrijven om naar eigen inzicht te handelen en krijgt innovatie meer ruimte. 'Ook de consument kan hiervan profiteren door mogelijke nieuwe aanbiedingen in de toekomst', aldus Heemskerk.

Achtergronden

Het gaat om de bestaande vergunningen voor GSM/DCS1800 (900 MHz-band, 1800MHz-band) en UMTS (2100 Mhz-band) die nu alleen nog mogen worden gebruikt voor óf GSM óf UMTS. Door de wijziging van Heemskerk zijn de bestemmingen van deze frequentiebanden nu verruimd naar mobiele communicatie in den brede. De 'flexibilisering' van de regels past in het beleid van Heemskerk om het frequentiebeleid zo techniek- en dienstenneutraal als mogelijk te maken en bedrijven zo min mogelijk beperkingen op te leggen.

Door de inzet van nieuwe technologieën wordt, naar verwachting, efficiënter gebruik van het spectrum mogelijk. Daarnaast wordt het mogelijk om de positie van de consument te verbeteren in die zin dat er een groter en concurrerender aanbod van mobiele diensten beschikbaar komt.

Verzoek tot wijziging van vergunningen

Na publicatie in de Staatscourant en de inwerkingtreding, kunnen de mobiele operators een verzoek tot wijziging van hun vergunningen indienen bij Agentschap Telecom. Voor wat betreft de vergunningen in de 900 en 1800MHz-band kan deze wijziging pas plaatsvinden na aanpassing van het Besluit vergunningen mobiele telecommunicatie en enkele ministeriële regelingen. Deze liggen tot 22 januari 2010 ter consultatie voor aan de markt.