ABVAKABO FNV

Ongewenst

21 december 2009
Eén op de drie 3 zorgspecialisten heeft te maken met ongewenste intimiteiten op het werk. Dat is meer dan andere beroepsgroepen.

Het gaat bij de werknemers in de zorg vooral om ongewenste intimiteiten door patiënten.
Bij andere beroepsgroepen komen dit soort resultaten niet voor. Ook het landelijk gemiddelde ligt een stuk lager. Dit blijkt uit onderzoek door Effectory.

Ongeveer 10 procent van de ondervraagde medewerkers is ooit in aanraking geweest met ongewenste intimiteiten door cliënten. Slechts 5 procent van de medewerkers geeft aan ooit in aanraking te zijn geweest met collega's die hen ongepast benaderen. Zorgspecialisten zijn hier dus een uitzondering op.

Stijging
De opvallende conclusie blijkt uit het medewerkersonderzoek van Effectory, uitgevoerd onder ruim 300.000 medewerkers van meer dan 500 organisaties. Medewerkers geven hierbij hun mening over hun werksituatie in brede zin, waarbij ook ongewenste intimiteiten aan bod komen. Guido Heezen, directeur van Effectory: ´Sinds 2007 is het percentage medewerkers dat aangeeft in aanraking te zijn geweest met ongewenste intimiteiten met 3 procent gestegen. De vraag is: komen ongewenste intimiteiten daadwerkelijk vaker voor, of worden handelingen sneller aangemerkt als ongewenste intimiteiten? In de perceptie van de medewerkers constateren we in elk geval een stijgende tendens´.