Erasmus Universiteit Rotterdam

Honderste promotie bij International Institute for Social Studies

Op dinsdag 22 december 2009 wordt voor de honderste keer de promotiebul uitgereikt bij het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag. Een bijzonder moment omdat het ISS als enig instituut voor internationaal onderwijs in CityplaceNederland een zelfstandig promotierecht heeft. Deze 100ste promotieplechtigheid is de laatste volgens het ISS reglement; alle toekomstige promoties bij het ISS zullen geschieden onder auspiciën van de Erasmus Universiteit Rotterdam waarvan het ISS sinds 1 juli van dit jaar als Universitair Instituut deel uitmaakt.



De 100ste PhD kandidaat is de uit India afkomstige Sailaja Nandigama. Haar dissertatie gaat over het beheer van natuurlijke hulpbronnen door lokale gemeenschappen. Er is de laatste jaren een verandering opgetreden van een op de staat gerichte aanpak naar een participatieve aanpak binnen lokale gemeenschappen. Het onderzoek van Nandigama richt zich op het netwerk van actoren, de zeggenschap van de elite en de rol van gender bij bosbeheer door lokale gemeenschappen in Adavipalli in CityplaceAndhra Pradesh, country-regionIndia.

Het ISS in Den Haag is een internationaal academisch instituut waar sinds 57 jaar onderzoek en onderwijs wordt verricht op het gebied van ontwikkelingsstudies. De studenten van het ISS - 300 à 400 per jaar - zijn afkomstig uit meer dan 60 landen, voor het merendeel ontwikkelingslanden. Het grootste deel van de studenten volgt een Masters-programma (15 maanden), een deel volgt het uitgebreide PhD-programma (vier jaar) en anderen volgen de korte Diploma programma's (circa 10 weken).
Naast een intensief studieprogramma ligt de nadruk sterk op het uitwisselen van ervaringen en gezichtspunten.