Ingezonden persbericht


Persbericht

SPAANSE BEREN MET KERST IN HET BERENBOS

Rhenen, 14 december- Na jarenlang opgesloten te hebben gezeten in een vies betonnen hok, zonder vers drinkwater of voedsel, is er goed nieuws voor twee beren in een verwaarloosd opvangcentrum Spanje. Alertis- stichting voor beer- en natuurbescherming gaat ze bevrijden. Op dinsdag 22 december arriveren de beren in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Een betere Kerst is voor hen niet denkbaar: zij mogen weer beer zijn!

Enkele jaren geleden werd op een industrieterrein in Noordoost Spanje een circuswagen aangetroffen. Naast een inmiddels overleden leeuw, trof de politie twee tijgers, een pony en twee beren aan. Financiële problemen en gebrek aan geldige papieren hadden de circuseigenaar tot deze daad gebracht. De twee tijgers en beren vonden met enige vertraging een nieuw tehuis in het opvangcentrum El Arca de Noé. De geboorte van twee jonge beren, was de klap op de vuurpijl. De twee mannetjesberen werden, net als hun vader, gecastreerd. Ondanks verwoede pogingen was de huisvesting en verzorging volgens een Nederlandse vrijwilliger die aan het centrum verbonden is, onder de maat. Vandaar dat hij aan de bel trok en Alertis, stichting voor beer- en natuurbescherming benaderde, met het verzoek te komen kijken en een ander tehuis te zoeken voor de beren.

Verwaarloosd
De situatie waarin de beren zich bevinden blijkt inderdaad schrijnend. De verblijven zijn erg klein en vies en er is gebrek aan (schoon) water. Goede voeding ontbreekt en er is bovendien veel te weinig. De drie mannetjesberen zitten in een kooi van ongeveer 15 bij vier meter. De oudste is blind. Het vrouwtje zit apart. Ze zit opgesloten in een betonnen hok van vier bij vier meter. Het stinkt er. Ze krabt veel en heeft een slechte vacht. Dit duidt op huidparasiet. Ze ademt snel en oppervlakkig.

Het Berenbos
In Het Berenbos is plaats voor twee nieuwe beren. De twee oude beren kunnen hier worden opgevangen. Voor de twee andere beren moet nog een goede opvangplek gevonden worden. Die zoektocht is nog in volle gang. Om de beren goed voor te bereiden op de verhuizing, heeft Alertis advies gegeven voor verbetering van de huisvesting en voeding en geld beschikbaar gesteld voor het aanschaffen van voedsel en medicijnen. Zo hebben de beren kunnen aansterken. De voorbereidingen zijn rond. De transportkisten staan klaar en de papieren zijn geregeld. Dinsdag 22 december komen de beren naar Het Berenbos in Rhenen. Daar zullen ze de eerste maanden in de quarantaine van Het Berenbos verblijven, waar ze de wellicht noodzakelijke operaties aan gebit en eventueel ogen kunnen ondergaan. Zodra de huidige bewoners van Het Berenbos wakker zijn, mogen de nieuwkomers kennis maken met hun nieuwe verblijf en hun collega-beren.

Voor meer informatie: www.alertis.nl

Einde persbericht