Provincie Flevoland


* Brochure veranderingen rond Flevolands grondwater

Gedeputeerde Bliek overhandigt grondwaterdossiers aan Dijkgraaf Tiesinga

Publicatiedatum: 17 december 2009

De inwerkingtreding van de Waterwet per 22 december 2009 geeft gevolgen voor het grondwaterbeheer. De Waterwet bepaalt onder meer welke overheid zich met welk water bezighoudt. Een van de gevolgen is dat Waterschap Zuiderzeeland de meeste grondwatertaken van de provincie overneemt.

Dit past in de watersysteemgedachte; het waterschap beheert voortaan het oppervlaktewater n het grondwater binnen de Flevolandse dijken. Het waterschap gaat vergunningen verlenen en houdt toezicht op de meeste grondwateronttrekkingen. De provincie stelt het strategisch beleid vast, op basis waarvan het waterschap bepaalt hoe het in de dagelijkse praktijk met het grondwater omgaat. Daarbij hanteert het waterschap dezelfde regels die de provincie heeft gehanteerd. De provincie blijft nog wel verantwoordelijk voor grondwateronttrekkingen voor de openbare drinkwatervoorziening, warmte-koude opslag en grote industrile onttrekkingen.

Dossiers overhandigd

Op woensdag 16 december 2009 heeft gedeputeerde Anne Bliek symbolisch de dossiers overhandigd aan dijkgraaf Henk Tiesinga van het waterschap. Dit gebeurde onder het toeziend oog van de ambtenaren die de afgelopen maanden gewerkt hebben aan het overdrachts-gereed maken van de in totaal circa 1500 dossiers. Het gaat met name om bronneringen, beregeningsputten en kleine en middelgrote industrile onttrekkingen waar het waterschap nu bevoegd gezag voor wordt.